Русия разполага нов ракетоносец от проект 22800 Каракурт в Черно

...
Русия разполага нов ракетоносец от проект 22800 Каракурт в Черно
Коментари Харесай

Русия разполага нов ракетоносец Каракурт в Черно море

Русия разполага нов ракетоносец от план 22800 " Каракурт " в Черно море. Публикувана е информация от анализатор на OSINT MT_Anderson, основана на сателитни фотоси, която демонстрира настоящото положение на четирите ракетни корвети от план 22800 " Каракурт ", които са носители на крилати ракети " Калибър ", заяви.

New overview of Russian naval losses in the Black Sea during the Russian-Ukrainian war.

Karakurt class corvette Askold is now labelled beyond repair and thus destroyed.
— Frederik Van Lokeren (@KaptainLOMA)

Към 2 декември 2023 година ракетната корвета " Циклон ", която към този момент е включена в състава на съветския Черноморски флот, се намира във водите на краткотрайно окупирания Севастопол. На 3 декември 2023 година корветата " Асколд ", която в действителност е унищожена по време на ракетна офанзива на 4 ноември 2023 година, към този момент е в ремонт в завода " Залив " във краткотрайно окупираната Керч. В същото време руснаците покриват секторите от корпуса на " Асколд ", които са претърпели най-големи вреди.

Най-интересна обаче е фотографията на Новоросийск от 5 декември 2023 година, на която се виждат по едно и също време две ракетни корвети от план 22800 " Каракурт ": " Амур ", която е приключена и изпитана, само че към момента не е призната в състава на съветския Черноморски флот, и " Туча ", която евентуално е превозена до Новоросийск по вътрешни водни пътища.

За разлика от предходните три " Каракурт ", които са издигнати в корабостроителницата " Залив " във краткотрайно окупирания Керч, корветата " Туча " е издигната в корабостроителницата в съветския град Зеленодолск (Татарстан), на брега на река Волга. Ето за какво е напълно разумно да се допусна, че новият самолетоносач " Калибър " е изместен в Новоросийск през канала Волга-Дон, с цел да размени унищожената корвета " Асколд ".

Корветата " Туча " е заложена през 2019 година и спусната на вода в Зеленодолск през юли 2023 година Характеристиките ѝ не се разграничават от тези на предходните кораби от плана 22800 " Каракурт ": обща водоизместимост от 870 тона, дължина и широчина на корпуса - 67 метра и 11 метра, самостоятелност на плаването - до 15 дни, екипаж - 39 души, въоръжение - 76-милиметрово оръдие, 8 пускови установки за ракети " Калибър " или " Оникс ", " Панцир " в морската версия, безпилотен аероплан " Орлан-10 ".

По-рано Defence Express заяви, че унищожената в Керч корвета " Асколд " е 10 пъти по-евтина за Русия от нов Ту-160М.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР