Русия разкритикува твърденията на Япония, че се очертава споразумение, което

...
Русия разкритикува твърденията на Япония, че се очертава споразумение, което
Коментари Харесай

Русия не иска да остъпи контрола върху Курилските острови на Япония

Русия разкритикува изказванията на Япония, че се обрисува съглашение, което ще реши продължаващ десетилетия спор за група острови, и упрекна Токио, че изопачава постигнатите с Москва договореностите за излизане от застоя, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Японският министър председател Шиндзо Абе поставя старания за реализиране на съглашение с Русия за островите и се чака да беседва с съветския президент Владимир Путин този месец, само че Москва не сподели податливост да отстъпи контрола върху островите.

Русия и Япония спорят от 70 години за островни територии, завзети от руските войски в последните дни на Втората международна война. Името им в Русия е Южни Курилски острови, а Япония ги назовава Северни територии.

Снощи съветското външно министерство заяви, че е извикало японския дипломат в Москва, с цел да стачкува против мнения на Токио, които съгласно ведомството " жестоко изопачават същността на договореностите сред съветските и японските водачи за ускорение на преговорния развой ".

" Подобни изказвания могат да се преглеждат само като опит за изкуствено утежняване на атмосферата към казуса за мирния контракт и за налагане на личен сюжет за решаването му ", означи министерството.

Руското ведомство обърна внимание и на японски мнения, че е належащо да се реализира съгласие с руснаците, които живеят на островите, за прекосяването им под японски надзор.

Министерството стачкува и против изявления на Токио, че Москва отхвърля да заплати отплата на Япония " за окупирането " на островите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР