Русия разкритикува обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира

...
Русия разкритикува обещанието на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира
Коментари Харесай

Русия и ООН разкритикуваха плана на Нетаняху да анексира долината на Йордан

Русия разкритикува обещанието на израелския министър председател Бенямин Нетаняху да анексира част от окупирания Западен бряг, в случай че бъде избран отново , като съобщи, че това може внезапно да ускори районното напрежение , до момента в който Владимир Путин се приготвя да се срещне с израелския министър председател, оповестява " Ройтерс ".

Руското външно министерство отбелязва и " мощно негативната реакция на арабския свят " против проектите на Нетаняху.

" Споделяме угриженост по отношение на сходни проекти от израелското управление , чието осъществяване може внезапно да ескалира напрежението в района, да подкопае вярата за определяне на дълго чакан мир сред Израел и неговите арабски съседи ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също показва угриженост към проекта на Нетаняху за анексиране.

" Такива стъпки, в случай че бъдат приложени, биха представлявали съществено нарушаване на интернационалното право ", разяснява той в изказване.

" Те биха били пагубни за капацитета за обновяване на договарянията и районния мир, като в същото време съществено биха подкопали жизнеспособността на решението за две страни ".
 Европейски Съюз предизвести Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира
Европейски Съюз предизвести Нетаняху, че анекс на долината на Йордан подкопава мира

" Политиката на създаване и разширение на селища... е противозаконна съгласно интернационалното право "

Палестинците постоянно назовават ​​долината на Йордан " житница ". В речта си във вторник Нетаняху я дефинира като източната граница на Израел с Йордания.

" Дори главните съперници на Нетаняху считат, че всяко палестинско образувание, което е основано на Западния бряг, би трябвало да бъде напълно обкръжено от Израел, без да има граница с Йордания ", разяснява Нейтън Трал, анализатор на Международната спешна група. " Планът за анексиране не би трябвало да се отхвърля като избирателен . Ако бъде определен наново, Нетаняху ще бъде под голям напън да го приложи . "

Долината, която е 2400 квадратни километра, съставлява близо 30% от Западния бряг, има десетки палестински ферми, както и открити площи, които Палестинската администрация се стреми да създаде за планове за слънчева сила и индустриални зони.

В региона има към 30 основно селскостопански селища, дружно с 18 по-малки израелски аванпостове.

" Не е допустимо да има палестинска страна без долината на Йордания ", изяснява основният палестински договарящ Саеб Ерекат пред " Ройтерс в изявление от неговия офис в Йерихон.

" Просперитет може да има (само) в случай че можем да направляваме естествените си запаси, крайбрежията си на Мъртво море, крайбрежията си на Средиземно море, нашата вода, нашата земя. "

Ерекат добавя, че палестинците биха приветствали " наличие на трети страни " като НАТО или Европейския съюз , само че сподели: " Израелско военно или цивилно наличие в страната Палестина не е добре пристигнало. Защото това няма да докара до мир. "

" Не постигнахме епоха на мир. Водихме три войни. Няма да допуснем това да се случи от изток ", разяснява Доре Голд, поддръжник на Нетаняху, който управлява мозъчния концерн на Йерусалимския център за публични въпроси.

" Хамас " също са против анекс на Йордан

Ще се борят против Нетаняху

Палестинците се заклеват в никакъв случай да не се откажат от земята си . " Ние споделяме на Нетаняху и който го следва, няма да разрушите волята на палестинците, в никакъв случай няма да пречупите нашата воля , в никакъв случай, в никакъв случай ", разяснява Хасан Ал-Абеди, 55-годишен фермер, който живее в Джифтлик.

" Земята е на нашите родители и баби и дядовци. Ще я отстояваме, без значение какво ще ни коства това . "

На фона на пустинната планинска верига на Йордания на изток, палестинските фермери отглеждат своите култури и се тревожат за бъдещето си в регион, където град Йерихон и река Йордан припомнят за библейско минало.

" Това не е земята на Нетаняху ", сподели Исмаил Хасан, 75-годишен палестинец от село Збейдат. " Дали Нетаняху успее или не (на изборите) няма да го приемем. Тази земя на Палестина, на палестинците . "

В Израел , завладял Западния бряг през войната от 1967 година, проектите на Нетаняху се възприема като предложение за добиване на поддръжка от извънредно десните противници на изборите, които се застъпват за анексиране на еврейски селища, и от лявоцентристки център, който в продължение на десетилетия твърди, че Йорданската котловина би трябвало да се вземе от съображения за сигурност.

Превземането на долината на Йордан на процедура би сложило Израел в позицията да обкръжи всяко зародило палестинско политическо образувание .

Белият дом е осведомен авансово за оповестяването на анексията във вторник, разяснява Нетаняху. Представител на Съединени американски щати удостовери, че Вашингтон е известен, само че съобщи, че обявлението не е координирано .

Решението на Нетаняху да даде това заричане демонстрира, че той не се тормози от администрацията на Тръмп , която има мощна про-израелската политика.

Очаква се администрацията на Тръмп да започва дълго отлагания си кротичък проект след изборите в Израел и към момента не е ясно дали предлагането ще се придържа към предходната поддръжка на Съединени американски щати за основаването на палестинска страна дружно със сигурен Израел.

Стартирането на проекта е малко евентуално да бъде наранено, даже в случай че Нетаняху продължи с проекта си за анексиране на долината на Йордания след изборите, разяснява американски чиновник.
 От ръкавите на Нетаняху зайците излизат с гарнитура
От ръкавите на Нетаняху зайците излизат с гарнитура

Да поберат в ръкава си заек, който да стоварят на вниманието на публиката в пиковия миг, могат и други хора. Но Биби Нетаняху е единственият вълшебник, в чийто ръкав, става известно, има място и за цяла котловина!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР