Русия разчита България да изпълни условията по договора и да

...
Русия разчита България да изпълни условията по договора и да
Коментари Харесай

До 1 януари трябва да е готова газовата инфраструктура за Турски поток у нас

Русия разчита България да извърши изискванията по контракта и да е подготвена с газовата инфраструктура, по която от 1 януари през страната ни да тече газът, който идва от " Турски поток ". Това съобщи съветският министър на индустрията и търговията по време на българо-руска междуправителствена среща за икономическо съдействие в резиденция „ Евксиноград " край Варна. Според енергийния министър Теменужка Петкова страната ни е заинтригувана от разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница. Подробности за диалозите - от Петър Дойкински.

Сред главните тематики, които се разискаха на междуправителствената среща, беше развиването на енергийния бранш. Руският министър на индустрията и търговията съобщи, че газът по " Турски поток " потегля от 1 януари следващата година и до тогава би трябвало да построи газопреносна мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше безапелационна, че страната ни поставя всички старания за реализирането на плана " Турски поток " в заложените периоди.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката на България: Този план ще има извънредно значимо значение освен за България, само че и за целия район. Затова ние назоваваме този план Балкански поток. Всички наши дейности, свързани с реализацията с този план са напълно съобразени с европейското законодателство, с условията на Европейския съюз, на третия либерализационен пакет. Денис Мантуров, министър на индустрията и търговията на Русия: Обсъдихме вероятностите за реализация на плана като разчитаме на периодите, дадени от българската страна - до 1 януари да е приключено строителството на газопровода, с цел да може по него да тръгне газът, който върви по " Турски поток ".
Друг стратегически план за България в енергийния бранш е АЕЦ " Белене ". Министър Петкова съобщи, че се търсят благоприятни условия за реализацията на плана и е обнадеждена, че доста от международните водачи в региона на енергетиката са проявли интерес към построяването на втората електроцентрала. Сред тях е и съветската компания " Росатом ", която към този момент е подала документи за присъединяване в плана.

Стана ясно още, че през октомври ще бъде продължен и животът на шести блок на АЕЦ " Козлодуй " с 10 години.

По време на срещата се разиска и установяването на нова фериботна линия сред България и Русия в Черно море. По отношение на бранша туризъм двете страни се договориха да работят интензивно за нарастване на броя на съветски туристи в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР