Русия работи активно върху създаването на независим интернет, предназначен за

...
Русия работи активно върху създаването на независим интернет, предназначен за
Коментари Харесай

Русия и Китай работят върху създаването на собствен интернет

Русия работи интензивно върху основаването на самостоятелен интернет, предопределен за нея и съдружниците й, оповестява съветският ежедневник " Комерсант ".

Руското държавно управление се стреми да сътвори лична система от базови DNS сървъри, което в последна сметка съставлява " различен интернет ", а Москва интензивно си сътрудничи с Китай по този въпрос.

 14-те души, които в действителност управляват интернет
14-те души, които в действителност управляват интернет

Глобалната мрежа се пази от шепа хора

Според руснаците в настоящия модел на ръководство на световната мрежа прекомерно огромна роля играе Съединени американски щати. " Всички средства за ръководство на интернет са в ръцете на Съединените Щати ", съобщи в изявление за NBC съветският президент Русия Владимир Путин.

Въпреки че представителите на неправителствената Интернет корпорация за присвоени имена и адреси, която дава отговор за регистрацията на IP-адресите и поддръжката на домейните от първо равнище, непрестанно повтарят, че няма доминация на нито една страна, опасенията на съветските управляващи не се разсейват.

 Русия пуска интернет на Северна Корея
Русия пуска интернет на Северна Корея

Пхенян получава различен достъп до цифровата мрежа


Руските управляващи са мощно повлияни от концепциите на китайския компютърен академик Фан Бинсин, ИТ-специалист и някогашен ректор на Пекинския университет по връзки. Бинсин е прочут като " бащата на огромната защитна стена на Китай " и основава концепцията за " киберсуверенитет ".

Според него този вид суверенитет се базира на 4 правилото: националните страни да имат цялостен надзор върху своите сегменти на интернет; страната да има опция да пази своя интернет сегмент от всевъзможни външни атаки; всички страни да имат равни права при потреблението на ресурсите на интернет; други страни да не могат да управляват базовите DNS-директории, посредством които се реализира достъп до китайските уеб сайтове.

 Бащата на интернет 28 години по-късно: Трите трендове, застрашаващи световната мрежата
Бащата на интернет 28 години по-късно: Трите трендове, застрашаващи световната мрежата

Можем ли да се оправим с тях?

И Кремъл, и китайският академик са мощно загрижени за контрола на Съединени американски щати върху интернет. Те считат, че Вашингтон може да ограничи достъпа до международната мрежа на някоя страна, в случай че връзките се влошат.

Русия е склонна да показа своя интернет с страните от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

Първоначалната информация за лична система от сървъри на Русия се появи през 2017 година Информационна организация РБК заяви, че работата по плана е предоставена на министерствата на информацията и на външните работи. Идеята тогава бе подложена на критика от доста специалисти като ненужна и прекомерно скъпа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР