Русия проявява необичайно голямо внимание към Африка – и особено

...
Русия проявява необичайно голямо внимание към Африка – и особено
Коментари Харесай

Защо Русия се интересува от Африка

Русия демонстрира извънредно огромно внимание към Африка – и изключително към тези страни, които едно време минаваха за съдружници на Запада. Интересите на Москва в този район са прекомерно разностранни.
Конго си търси нови другари. Дълго време голямата страна в сърцето на Африка минаваше за сътрудник на Запада. Изглежда в този момент конгоанското държавно управление залага на нови сътрудници. Според информации на Rаdio France Internationalе (RFI), още през 1999 година двете страни са се споразумели Русия да доставя оръжия на Конго и да образова конгоанската войска. Споразумението обаче очевидно не е било осъществено. Според RFI, Народното събрание на Конго счита да промени това състояние. Русия към този момент си сътрудничи със северната съседка на Конго - Централноафриканската република /ЦАР/ - и получи правото да доставя оръжия, муниции и военни инструктори в спешната страна. През декември предходната година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации утвърди договорката.
Русия неслучайно е избрала тези две страни: „ Те са в напрегнати връзки със Запада. Така Русия получава късмет да разшири наличието и въздействието си в района, както и да развие нови стопански контакти “, споделя френският специалист по въпросите за Африка Ролан Маршал. Военното съдействие вероятно е единствено първата стъпка. Някои специалисти считат, че Русия желае по този метод да укрепи личната си военна промишленост.
Оръжия против първични материали?
Според изследване на английския мозъчен концерн „ Chatham House ", единствено три % от съветския оръжеен експорт отива в Африка, само че африканският пазар нараства с бурни темпове и заради това е прелъстителен за руснаците. А Русия е най-важният снабдител на оръжия за някои африкански страни. „ Много африкански страни имат проблеми с вноса на оръжия. В Русия обаче не важат същите строги критерии за експорт на оръжие, каквито има в множеството западни страни. Русия не обвързва оръжейните доставки с ситуацията на човешките права или с съществуването на спешни обстановки. Москва гледа на износа за тези страни като на опция да разшири пазарите си “, споделя американският специалист по проблемите на Русия Пол Стронски.
Явно съдействието няма да се ограничи единствено до доставките на оръжия. Демократична република Конго разполага с големи естествени благосъстояния: да вземем за пример кобалт, злато и диаманти. Съседната Централноафриканска република също изнася диаманти. „ В рамките на съществуващите договорености, Русия изследва опцията естествените благосъстояния в тези страни да се употребяват в общ интерес ", съобщи през март зам.-директорът на отдела за информации в съветското Външно министерство Артьом Кожин. Пред Русия се открива освен късмет да покрива личните си суровинни потребности посредством импорт, само че и да разшири личното си индустриално произвеждане “, споделя по този мотив Ролан Маршал.
Сделките са добре пристигнали за държавните управления на двете африкански страни. ЦАР е една от най-бедните страни в света и от 2013 година е затънала в дълбока рецесия. Християнски и мюсюлмански милиции водят война едни против други, а държавното управление на няма съвсем никакво въздействие. 14. 000 сини каски би трябвало да подсигуряват мира, само че държавното управление счита тяхната задача за неефективна и отхвърля оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Затова пък съдействието с Русия се радва на високо утвърждение. „ Оръжейното ембарго единствено ускори анархията и позициите на воюващите страни, само че отслаби армията “, сподели политикът Аристид Бриан Ребоа в диалог с Дъждовни води.
Застраховка-живот за властнически режими
Президентът на Конго Джоузеф Кабила вероятно също желае да си сътрудничи с Русия. Дълго време той минаваше за съдружник на Запада. Бившите му сътрудници обаче от дълго време се дистанцираха от него. Кабила в действителност трябваше да се отдръпна от властта, защото двата му конституционни мандата изтекоха. Правителството на Конго обаче непрекъснато отсрочва провеждането на нови избори. „ За държавни управления, които се намират под напън, съдействието с Русия е нещо като застраховка за живот “, споделя Ролан Маршал и прибавя: „ Поради това, че и двете страни се обвързват с руснаците все по-тясно, пред тях се разкриват нови благоприятни условия да изнудват Запада. Те могат да вършат опити да изкопчат още повече пари от него ".
Тази политическа игра е позната от времето на Студената война. Още тогава някои африкански страни сменяха фронтовете според от поддръжката, която биха могли да получат. Все още никой не може да реши какво ще е дълготрайното въздействие на съветското наличие в Централноафриканската Република и в Демократична Република Конго. Експертите обаче са единомислещи, че Русия няма да се задоволи единствено с тези две африкански страни. „ Русия желае да разшири наличието си в Африка “, споделя Пол Стронски. В изгода на това изказване приказва и африканската обиколка на съветския външен министър Сергей Лавров. През март той посети пет африкански страни - Ангола, Етиопия, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Все някогашни съдружници от руско време.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР