Русия провокира единството на НАТО, като поставя условие Алиансът да

...
Русия провокира единството на НАТО, като поставя условие Алиансът да
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Позицията на Русия за България е провокация към НАТО и към нашето единство

Русия предизвика единството на НАТО, като слага изискване Алиансът да се изтегли напълно от България и Румъния. Това счита някогашният външен министър (1997-2001 г.) Надежда Нейнски.

„ Русия третира България и Румъния още веднъж като обект на интереса си, а не като независими страни и членки на НАТО. На процедура, това е една провокация към единството на НАТО. Една провокация към това по какъв начин би реагирал НАТО в обстановка на доста огромно напрежение “, сподели някогашният ръководител на Съюз на демократичните сили пред bTV.

„ Това е провокация, с която се цели да се показва липса на успеваемост на НАТО, или по-скоро неспособност да отбрани правилата и полезностите си “, счита Нейнски.

Според нея Москва прави и провокация към единството на българската национална политика. „ България би трябвало да излезе с ясна и единна позиция, да бъде извикан съветският дипломат в София, с цел да даде пояснение за дейностите и изявленията във връзка с България “, сподели Нейнски. Такива дейности към момента не са подхванати.

Според някогашния министър в това няма експанзия, а е естествена демократическа процедура – да се обясни позиция, която в тази ситуация е в ущърб на българския народен интерес и на геополитическия избор, който България е направила за своята сигурност.

„ Важно е по какъв начин България ще отбрани интереса си и какво единение ще покажат институциите по този проблем. Смятам, че позицията би трябвало да бъде единна и Народното събрание да заеме ясна и безапелационна позиция, да поддържа държавното управление “, счита Нейнски.

След като външният министър на Русия Сергей Лавров изиска да се върне разположението на силите в Европа от равнището им през 1997 година (преди страната ни да стане член на отбранителния съюз), министър председателят Кирил Петков съобщи, че „ Вашингтонският контракт не планува второкласен страни членки, за които груповата сигурност да се ползва изборно или в стеснен размер “, добави той в Народното събрание.

Президентът Румен Радев разгласи за настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от страната ни. Той съобщи, че България „ не приема ултимативни претенции от който и да било ".

Военният министър и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев „ Не мисля, че би трябвало да бъдем толкоз чувствителни, когато се приказва за нас. Подготовката на военно наличие, в допълнение увеличаване на това наличие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при нужда и при политическо решение с български въоръжени сили ", сподели той.

„ Трябва да последва отговор от страна на НАТО и да се каже какви са границите, които Русия не би трябвало да минава “, сподели в резюме на тематиката Надежда Нейнски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР