Русия проведе пореден успешен ракетен тест - системата за земя-въздух

...
Русия проведе пореден успешен ракетен тест - системата за земя-въздух
Коментари Харесай

Русия изстреля ракета земя-въздух на рекордно дълго разстояние

Русия организира следващ сполучлив ракетен тест - системата за земя-въздух S-500 порази цели, намиращи се на над 480 км. Това е най-дългото разстояние, изминато от ракета при сходен тест, надвишавайки с най-малко 80 км останалите известни ракетни проби, настояват пред CNBC източници от американското разузнаване.

Наземната ракетна система, която носи името Прометей, е считана за една от най-модерните в света. Тя може да прихване до 10 балистични ракети, които се движат към цели със скорост 5 км в секунда. Отделно самата система разполага с балистични ракети с обсег над 3500 км.

Русия твърди, че тя е в положение да прихване свръхзвукови ракети, дронове и самолети, както и стелт изтребители като F-22 и F-35. Според Москва S-500 разполага с обсег, кадърен да унищожи обекти, летящи във високите пластове на атмосферата или на 100 км над земната повърхнина.

Военни експерти дефинират системата като извънредно напреднала и надеждна. " Тя е изцяло способна да пази нашата родна страна за десетилетия напред ", съобщи съветският боен специалист Игор Коротеченко пред организация Sputnik.

Новата ракетна система е правоприемник на S-300V4, която е в деяние от края на 70-те години на предишния век и употребява модифициран вид на ракетите й. Тя ще разшири опциите на Кремъл да поразява голям брой цели с прецизни удари.

Новината идва единствено седмица откакто стана ясно, че до 2020 година Русия ще може да изстреля свръхзвукова балистична ракета " Авангард " - оръжие, против което никоя страна не може да се опълчи.

Свръхзвуковото оръжие е в положение да носи нуклеарна бойна глава и е проектирано да бъде носено от междуконтинентална балистична ракета. Веднъж изстреляно, то употребява аеродинамични сили, с цел да лети над атмосферата.

Русия 2 пъти сполучливо е тествала оръжието през 2016 година Третият опит, осъществен през октомври 2017 година, се е провалил, защото ракетата се разрушава секунди преди да порази задачата си. Следващият тест на съветското свръхзвуково оръжие се чака през това лято.

Информацията на американското военно разузнаване разбуни духовете в Съединени американски щати и предизвика управляващите във Вашингтон да ускорят личните си планове за свръхзвукови ракети. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР