Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния начин на

...
Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния начин на
Коментари Харесай

Русия: ЕС да се откаже от неоколониалното поведение към Западните Балкани

Русия приканва Европейски Съюз да се откаже от неоколониалния метод на държание и да следва оправдателен и пълноправен метод към страни от района на Западните Балкани. Това съобщи през днешния ден на брифинг заместник-говорителят на съветското външно министерство Алексей Зайцев, представен от ТАСС.

Той обърна внимание на изказването на немския канцлер Олаф Шолц на взаимна конференция в Берлин тази седмица с косовския министър председател Албин Курти, в което Шорц посочи, че " Западните Балкани принадлежат на Европа " и би трябвало да се причислят към Европейски Съюз в бъдеще.

Подобни необвързващи изказвания от страна на Европейски Съюз имат за цел да окуражат страните от Западните Балкани, в които нараства разочарованието от продължителната невъзможност в процеса на присъединение към Европейски Съюз, означи Зайцев.

По думите му Германия, както и на други страни от Европейски Съюз, са не запомнили уроците по история и не престават да възприемат Западните Балкани като сфера на свои изключителни геополитически ползи, отнасяйки се към тях като към задния си двор, а в същото време лицемерно упрекват Русия в опити да откри зона на въздействие в Европа.

Според Зайцев Москва нееднократно е посочвала " пагубната процедура " да се употребяват стремежите за европейска интеграция на страните от района за " наяве изнудване, нелоялна конкуренция “ на страни отвън Европейски Съюз, които имат действителен принос за социално-икономическия напредък и стабилността на Западните Балкани.

" Под предлог да се следва политическата линия на Брюксел, Балканите са принудени да поддържат антируските наказания, поставяйки ги пред неестествен избор: или с Европейския съюз, или с Русия ", съобщи той.

" Призоваваме Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си обноски и да следва оправдателен и пълноправен метод към прилежащите страни, в това число към Западните Балкани ", акцентира той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР