Русия призна за облак с ниска радиоактивност, който е преминал

...
Русия призна за облак с ниска радиоактивност, който е преминал
Коментари Харесай

Русия призна за повишена радиоактивност над Европа, но отрича инциденти на нейна територия

Русия призна за облак с ниска радиоактивност, който е минал над Европа, само че отхвърля да е имало произшествия на нейна територия, които да са станали източник. 

Френският институт за нуклеарна сигурност заяви, че облак с ниска радиоактивност е минал над Европа, като съгласно тях в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид рутений-106. Предположението на института беше, че повода за радиоактивността е резултат от случай в нуклеарен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.

Концентрацията на рутений-106 на територията на европейската част на Русия е била доста по-ниска от допустимите и няма заплаха за популацията, разгласи ръководителят на съветската работа за хидрология и екологичен мониторинг Росгидромет Максим Яковленки, представен от ТАСС. 

" В края на септември автоматизираната система за мониторинг е записала повишени равнища на рутений-106 в Русия, Полша, България и Украйна. Концентрацията на територията на Русия е била десетки хиляди пъти по-ниско от крайната позволена стойности, не е представлявала никаква заплаха за здравето на популацията на страната ", акцентира Яковенко. 

По мотив източника на радиоактивността той уточни, че службата не се занимава с този въпрос. 

" Защо да се търси, в случай че не е имало заплаха? Нека търсят тези, на които е забавно ", акцентира Яковенко. 

По думите му концентрацията в Румъния е била 1,5 - 2 пъти по-висока от тази в Русия, а в Полша и Украйна е било същото като това в Русия. 

Затова не сме си поставяли задачата да разберем коя страна е била източникът, безапелационен е той. 

В същото време Росатом оповестиха изрично, че на територията на Русия не е имало произшествия в нуклеарни обекти. 

Когато се появи информация радиоактивен облак над Европа, Росатом отхвърли да е имало повишени равнища на рутений-106 над територията на Русия единствено с едно изключение - в един пункт покрай Санкт Петербург. 

Повече за рутений-106 можете да прочетете в НаукаOFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР