Русия преустанови доставките на газ за Полша по договора с

...
Русия преустанови доставките на газ за Полша по договора с
Коментари Харесай

Полски медии: Русия спря доставките на газ за Полша

Русия прекрати доставките на газ за Полша по контракта с Ямал. Това заяви във вторник, базирайки се на неофициални данни в държавните среди и енергийната компания PGNiG.

Според портала в Министерството на климата е основан спешен щаб. Официално прекъсване на доставките не се оповестява, известието за това би трябвало да пристигна до ден, отбелязва Onet. Порталът също по този начин акцентира, че „ руснаците не са уведомили полската страна за аргументите за прекъсване на доставките “.

Според локалните медии прекъсването на доставките може да настъпи заради условията на съветската страна да заплаща газ в рубли. Преди това управлението на PGNiG към този момент осведоми, че компанията няма да премине към рубли. Според представителя на полското държавно управление за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски, републиката е изцяло подготвена да спре съветския газ.

Според Европейската мрежа на операторите на газотранспортни системи (ENTSOG) физическият поток на съветски газ през станция Кондратки е спрял през нощта на 26 април. В същото време сходна обстановка се следи и през нощта на 24 април.
Договорът на Ямал с Газпром планува опцията за доставка на до 10 милиарда кубически метра за Полша. м газ годишно. Във Варшава споделят, че са намерили опция изцяло да изоставят съветския газ посредством диверсификация на източниците на доставки.

PGNiG не възнамерява да възобновява контракта с съветската страна или да подписва нови краткосрочни контракти с Руската федерация.

В допълнение към газопровода Baltic Pipe, който се възнамерява да има пропускателна дарба от 10 милиарда кубически метра. м газ годишно, в Полша има терминал за полутечен природен газ в Swinoujscie, който към момента може да регазифицира единствено 5 милиарда кубически метра. м газ годишно, само че тази инфраструктура в този момент се уголемява. До декември 2023 година потенциалът му за регазификация би трябвало да доближи 8,3 милиарда куб.м. м. Полша също по този начин възнамерява да конфигурира плаващ LNG терминал в Гданския залив за към 6 милиарда кубически метра. м газ годишно. Сред спомагателните благоприятни условия за приемане на газ Полша са инфраструктурните връзки със прилежащите страни. На първо място, това е газопроводът Полша-Литва, който би трябвало да бъде издигнат до лятото на 2022 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР