Русия прекратява участието си в сделката за износ на зърно

...
Русия прекратява участието си в сделката за износ на зърно
Коментари Харесай

Русия окончателно се отказа от сделката за зърно през Черно море

Русия приключва присъединяване си в договорката за експорт на зърно през Черно море. Това заяви Кремъл в понеделник - часове преди да изтече крайният период на съглашението.

То имаше за цел да облекчи международната продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано от съветската война в Украйна, да бъде изнесено безвредно през украинските пристанища в Черно море. Сделката беше реализирана през юли предходната година с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция и на няколко пъти беше удължавана, като последното възобновяване на съглашението е с последна дата 17 юли.

От месеци насам Москва твърди, че нейните условия по договорката не са изпълнени

" Всъщност черноморското съглашение от през днешния ден към този момент не е годно. Частта, отнасяща се до Русия, до момента не е изпълнена, тъй че действието му е прекъснато ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти.

Русия се оплаква, че пред нейния експорт на зърно и торове има редица спънки, макар че те не са директен обект на западните наказания.

" Веднага щом съветската част от споразуменията бъде изпълнена, съветската страна ще се върне към осъществяването на тази договорка ", сподели Песков.

Той посочи, че решението да не се възобновява съглашението не е обвързвано с, за което той упрекна Украйна.

Последният транспортен съд със зърно напусна Украйна в неделя. Руската война и блокадата на украинските пристанища доведоха до внезапното повишаване на международните цени на зърното, защото и двете страни са измежду най-големите експортьори на зърно в света.

Към момента по силата на черноморското съглашение Украйна е изнесла близо 33 милиарда кг царевица, пшеница и други зърнени култури. Организация на обединените нации споделя, че то е помогнало на редица страни за понижаване на цените на храните с повече от 20% в международен мащаб.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР