Русия прегрупира войски, САЩ освободиха резерви петрол, Мецола пътува за Украйна

...
БГНЕС обобщава по-важното, свързано с войната в Украйна:Според генералния секретар
Коментари Харесай

БГНЕС обобщава по-важното, свързано с войната в Украйна:

Според генералния секретар на НАТО руските сили в Украйна се прегрупират, за да удвоят атаките си в източната част на страната.

Обединеното кралство заяви, че Русия вкарва между 1200 и 2000 войници от Грузия като подкрепление.

Във вторник Москва заяви, че ще намали военната си активност в Северна Украйна и ще се съсредоточи върху "освобождаването" на региона на Донбас в югоизточната част на страната.

Столтенберг заяви, че целта на Русия да преследва военна победа не се е променила.

"Виждаме, че продължава обстрелът на градове и че Русия пренасочва част от войските, като премества част от тях, най-вероятно за да засили усилията си в региона на Донбас", каза той.

"В същото време Русия продължава да оказва натиск върху Киев и други градове. Така че можем да очакваме допълнителни настъпателни действия, които ще донесат още повече страдания и разрушения".

-"Путин не е онази сила, която беше преди", казва британският министър на отбраната. "Сега той е човек в клетка, която сам е построил".

- Руският лидер заплашва да спре доставките на газ за "недружелюбни" държави, ако от ес те не търгуват с руската валута. Германия заяви, че ще проучи подробностите на искането, но че не може да има "политически шантаж" по отношение на вноса на газ.

- В нощно видеообръщение украинският президент Зеленски обяви, че е уволнил двама генерали, тъй като били "предатели на националните интереси”.

Зеленски използва някои колоритни метафори, представяйки руските сили като "зли". Той каза, че "нашествениците се опитват да проникнат и да се закрепят в нашата къща от различни посоки - от земята, от небето, от морето. Те пълзят, летят, плават. В тях има толкова много зло, толкова много жажда за разрушение, че ни напомнят не за хора, а за нещо извънземно. Те са чудовища, които горят и грабят, които нападат и са като някакви адски химери".

-Президентът Джо Байдън обяви освобождаването на безпрецедентните 180 милиона барела петрол от стратегическите запаси на САЩ.

-Правителството на Украйна изпраща десетки автобуси в Мариупол в ново усилие да евакуира хора и да достави хуманитарна помощ днес.

-Русия предупреди, че санкциите на ЕС няма да останат без отговор. В петък агенция РИА Новости цитира високопоставен служител на външното министерство, който заяви, че конфронтацията с Москва няма да е в интерес на блока. "Безотговорните санкции от страна на Брюксел вече оказват негативно влияние върху ежедневието на обикновените европейци", заяви Николай Кобринец пред медията.

- Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че е на път за Украйна, което я прави първият лидер на ЕС, който ще посети разкъсваната от война страна. Малтийският евродепутат, който беше избран през януари, написа в четвъртък в Туитър "На път за Киев" на фона на украинското знаме, но не даде повече подробности за визитата си. В средата на март министър-председателите на Полша, Чехия и Словения заминаха за Киев, за да покажат солидарността си с Украйна./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР