Русия представи първата плаващата атомна електроцентрала в света на церемония

...
Русия представи първата плаващата атомна електроцентрала в света на церемония
Коментари Харесай

Русия представи първата плаващата АЕЦ в света

Русия показа първата плаващата атомна електроцентрала в света на гала по нейното акостиране на пристанището в северния град Мурманск, съобщи Франс прес.

Построената в Санкт Петербург АЕЦ „ Академик Ломоносов “ бе показана пред публицисти на пристанището в Мурманск, където ще бъде заредена с нуклеарно гориво, преди да се насочи към Източен Сибир.

Генералният шеф на „ Росатом " Алексей Лихачов дефинира новата електроцентрала като „ първата от този вид в света “ и съобщи, че тя „ акцентира безспорната водеща роля на Росатом и на съветския енергиен бранш в международен мащаб “.

„ Надявам се, че днешният ден ще бъде знаков за арктическия район “, сподели Лихачов, като добави, че „ Росатом “ задава нова наклонност за търсене на мобилни атомни електроцентрали със междинна мощ.

Съоръжението е с размери 144 на 30 метра и има два реактора по 35 мегавата всеки, сходни на тези, които се употребяват за зареждането на нуклеарните ледоразбивачи.

Корабът, който е с водоизместимост от 21 000 тона, няма лично задвижване и ще бъде изтеглен до пристанище Певек в самостоятелния регион Чукотка през лятото на 2019 година

Баржата има потенциала да създава задоволително електричество, с цел да зареди град с население от 200 000 поданици, което е надалеч по-голямо от 5000 хиляди души, които живеят в най-северния съветски град.

To meet its growing electricity needs in drive to develop oil resources in the Arctic, Russia has built a floating nuclear power station, a project that detractors deride as a `Chernobyl on ice` https://t.co/FaXWTQpYfY

✍️ @AfPalascianopic.twitter.com/7CPN1YWAOL

— AFP news agency (@AFP) May 19, 2018

Основната цел на централата обаче не е обезпечаването на електричество в Певек, а подсигуряване на нефтените платформи в арктическия район, в който Русия желае да развива производството на нефт и газ.

„ Идеята е да имаме мобилни АЕЦ с дребен и междинен потенциал, които да бъдат употребявани арктическите води на Русия, където няма потребност от огромни количество електрическа енергия, а строителство на стандартни електроцентрали е комплицирано и скъпо “, сподели съветският специалист Сергей Кондратиев, завеждащ икономическия департамент в Института за енергетика и финанси в Москва.

„ Алтернативите са газ, въглища и дизел, само че дизелът е доста безценен “, добави той.

Виталий Трутньов, който дава отговор за структурата и интервенциите на плаващата атомна електроцентрала, съобщи, че тя ще даде опция за обезпечаване на електричество и отопление в най-отдалечените райони, което ще помогне за тяхното развиване. Той акцентира, че по този метод се икономисват близо 50 000 тона въглероден диоксид годишно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР