Русия представи днес първата в света плаваща атомна електроцентрала. Церемонията

...
Русия представи днес първата в света плаваща атомна електроцентрала. Церемонията
Коментари Харесай

Русия представи първата плаваща атомна централа в света

Русия показа през днешния ден първата в света плаваща атомна електроцентрала.

Церемонията бе при акостирането й в северното пристанище Мурманск.

Централата ще зарежда с електрическа енергия отдалечените региони, само че тревожи природозащитните организации, отбелязва Франс прес.

АЕЦ "Академик Ломоносов " е издигната в Санкт Петербург. След като бъде заредена с нуклеарно гориво, централата ще се насочи към крайната си дестинация - пристанище Певек в Чукотския самостоятелен окръг, Източен Сибир, на 350 км северно от полярния кръг.

Какво печели Русия с АЕЦ в Турция

Плаващият енергоблок е издигнат от съветската държавна корпорация "Росатом ". Той е с размери 144 на 30 метра и съдържа два реактора с мощ 35 мегавата всеки, сходни на употребяваните в атомните ледоразбивачи.
Тази 21 000-тонна платформа няма лично задвижване и ще бъде изтеглена на буксир до пристанище Певек през лятото на 2019 година

Централата ще обезпечи електрическа енергия за локалното население, само че най-много за нефтените платформи в региона, в който Русия желае да развива производството на нефт и газ. Тя ще размени две остарели електроцентрали - една атомна и една топлоелектрическа.

Новата Студена война е за енергийното бъдеще на Европа

Плаващите АЕЦ ще дадат опция да се обезпечи електричество и отопление в най-отдалечените региони, което ще подкрепи растежа и устойчивото развиване там, сподели Виталий Трутньов от "Росатом " и акцентира, че по този начин годишно ще бъдат спестени близо 50 000 тона въглероден диоксид.

По проект платформата трябваше да бъде заредена с нуклеарно гориво в Санкт Петербург, а след това да премине край няколко европейски страни. Това обезпокои неправителствени организации в тези страни, основно скандинавски, и беше решено зареждането с гориво да се извърши в Мурманск.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР