Русия предлага създаването на Голямо евразийско партньорство, в което да

...
Русия предлага създаването на Голямо евразийско партньорство, в което да
Коментари Харесай

Русия иска създаване на Голямо евразийско партньорство

Русия предлага основаването на Голямо евразийско партньорство, в което да се включат страните от Евразийския стопански съюз, АСЕАН, Шанхайската организация за съдействие, "евентуално и други структури ". Това оповестява ТАСС, цитирайки казаното от съветския министър председател Дмитрий Медведев на срещата на високо ниво в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), съобщи ТАСС.
Тази концепция беше препоръчана и поддържаха през май 2016 година на срещата на върха Русия - АСЕАН в Сочи. Според Медведев в дълготраен проект новото партньорство ще даде опция да се съгласуват огромните интеграционни и инфраструктурни планове.
Русия към този момент направи първа стъпка в тази посока. Тя подписа към този момент меморандум за съгласие в икономическото съдействие сред Евразийския стопански съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Евразийската икономическа общественост има съглашения за свободна търговия с Виетнам и Сингапур, водят се договаряния и с други страни от Асоциацията. В същото Евразийската икономическа комисия е подписала документи за съдействие с Камбоджа, Тайланд и Индонезия.

Евразийският стопански съюз (на съветски Евразийский экономический союз, ЕАЭС) е интернационална организация за районна икономическа интеграция, в която вземат участие Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Русия. Основан е през 2014 година, въз основата на към този момент съществуващия Митнически съюз. Страните са разположение върху територия от 20 287 380 кв. км, а населениего им е 181 771 505 индивида.

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (на британски: Association of Southeast Asian Nations, АСЕАН , ASEAN) е политическа, икономическа и културна организация на 10 страни от Югоизточна Азия. Основана е през 1967 година с подписването на Банкокската декларация от представители на Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд. Впоследствие към организацията се причисляват Бруней, Бирма (днес Мианмар), Камбоджа, Лаос и Виетнам. Тя се стреми към ускорение на икономическия напредък, публичния прогрес и културното развиване в страните членки и към отбрана на мира и стабилността в района. Организацията е конгрес, даващ опция на членуващите в нея страни да разискват спокойно противоречивите въпроси, които пораждат посред им. Страните от АСЕАН заемат повърхност от 4.46 млн. кв. км или 3% от цялата суша на Земята, а популацията им е към 600 млн. души. Ако АСЕАН беше една страна, по индикатора Брутният вътрешен продукт би заемала девето място в света и трето на азиатския континент след Китай и Япония.

Шанхайската организация за съдействие (ШОС) е районна интернационална организация, учредена през 2001 година от водачите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. Общата територия на влизащите в ШОС страни е 30 млн. кв. км, което съставлява 60% от територията на Евразия (общата земна повърхнина на континентите Европа и Азия), а демографският й капацитет е към една четвърт от популацията на планетата. Изчисленията демонстрират, че в случай че бъде включено и популацията на Индия и другите страни наблюдателки, то броят на жителите, имащи директно отношение към ШОС, ще бъде малко по-малко от популацията на цялото земно кълбо, като икономическият й капацитет включва втората най-мощната стопанска система след тази на Съединени американски щати - китайската.

Една от особеностите на ШОС е, че по статут тя не е боен блок (като НАТО). Главните задания за организацията са укрепването на стабилността и сигурността на територията на страните членки и битката с тероризма, сепаратизма, екстремизма, наркотрафика, също развиването на икономическото съдействие, енергийното партньорство, както и научното, и културно взаимоотношение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР