Русия потвърждава намерението си да изпълнява Договора за открито небе

...
Русия потвърждава намерението си да изпълнява Договора за открито небе
Коментари Харесай

Русия ще продължи да изпълнява договора за Открито небе

Русия удостоверява желанието си да извършва Договора за намерено небе (ДОН), чиято орис след едностранно излизане от Съединени американски щати ще бъде решена на конференция на страните членки.
Това заяви пред ТАСС задача на Русия при НАТО след незабавна среща на Северноатлантическия съвет, свикана за разискване на едностранно решение на Съединени американски щати да се отдръпват от Дело за оперативно наблюдение.
" Руската страна удостовери желанието си да продължи да ползва наредбите на Договора, което потвърди неговата функционалност и значителност като една от поддържащите структури на системата за надзор на оръжията и за обезпечаване на предсказуемостта на военната активност. Изразява се подготвеност за по-нататъшен разговор - на основата на взаимно почитание, а не на езика на ултиматумите, - в полза на европейската и интернационалната сигурност ", декларират от съветската задача, представени от БГНЕС.
„ Сега би трябвало деликатно да проучваме обстановката, която се е развила след решението на Съединени американски щати, изхождайки от военно-политически, правни и други аспекти. Всички участници в Дело за оперативно наблюдение ще би трябвало деликатно да извършат тази работа, ясно да дефинират позициите си и да ги заявяват на специфична конференция, свикването на която ще е належащо за оценка последствията и редът на по-нататъшното действие на този значим многостранен режим. Резултатите от него ще дефинират ориста на Дело за оперативно наблюдение. “
„ Обърнахме също внимание на изказването в същия ден (22 май) на външните министри на 10 европейски страни (Германия, Франция, Италия, Испания, Белгия, Холандия, Люксембург, Чехия, както и Финландия и Швеция). В него, по-специално те показват страдание за решението на държавното управление на Съединени американски щати и удостоверяват желанието си да продължат използването на Договора, който се назовава най-важният инструмент за създаване на доверие и сигурност. Те акцентират готовността за по-нататъшен разговор за решение на проблематични въпроси. Това е доста значим сигнал ", гласи позицията на съветската задача към НАТО.
" През двете десетилетия на сполучливото действие на този многостранен документ няма нито един случай, когато участник да е изразил предпочитание да напусне контракта. Напротив, беше маркирана успеваемостта на механизма за инспекция, заложен в него за подсилване на сигурността в зоната на ОССЕ ", акцентират съветските дипломати.
В изказване, публикувано след резултатите от Съвета на НАТО, генералният секретар на Алианса не даде никаква оценка на решението на Съединени американски щати да напусне Дело за оперативно наблюдение, като единствено уточни този факт. Но той в действителност упрекна Русия в несъблюдение на изискванията на този контракт, изцяло повтаряйки американския мотив и прикани Русия да отстрани всички ограничавания за инспекционни полети в региона на Калининград и границата с Грузия, като означи, че в подмяна Съединени американски щати " могат да преразгледат решението си за едностранно евакуиране от Дело за оперативно наблюдение ".
В същото време Столтенберг съобщи, че страните от НАТО са „ ангажирани с контрола върху оръжията “, без да изясни по какъв начин това е в сходство с дейностите на Вашингтон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР