Русия получава милиарди от износа на петрол. Таванът от 60

...
Русия получава милиарди от износа на петрол. Таванът от 60
Коментари Харесай

Цените на руския петрол: Това ще свие милиардите на Путин за войната в Украйна


Русия получава милиарди от износа на нефт. Таванът от 60 евро за барел, признат от Европейски Съюз, Г-7 и Австралия, ще принуди Кремъл да продава черното си злато на цени, по-ниски от пазарните. Това ще свие и парите за войната.

Украински източници считат, че тази мярка ще нанесе тежък удар на, както и на военната машина на. След постигнатото от Европейският съюз съглашение, към него се причислиха и страните от Г-7, както и Австралия. Приет бе ценови таван от, който се транспортира по море. Мярката би трябвало да влезе в действие в понеделник на 5 декември.

Ценовият таван цели да ограничи приходите на Москва от продажбата на нефт и да предотврати скок на международните цени. В  Г-7 влизат Съединени американски щати, Канада, Германия, Франция, Англия, Италия и Япония. Освен стабилизацията на международните енергийни пазари, мярката се стреми да ограничи негативното влияние на войната, водена от Владимир Путин, върху по-бедните страни.

Значително понижение на приходите за Русия

С таван от 60 $ за барел Европейски Съюз желае да принуди Русия да продава суровината на цени, по-ниски от пазарните, на клиенти от други страни. Това прави по към 57 евро за 159 литра или с до 9 евро по-ниско от последната настояща пазарна цена на съветския недопечен нефт " Уралс ".
Редакцията предлага
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ограничаването на цените ще " понижи доста " съветските доходи. Според нея това ще помогне и за стабилизиране на цените на силата, което ще е от изгода за разрастващите се стопански системи.

В проекта се приканва ценовият таван да бъде преразглеждан на всеки два месеца. Той постоянно би трябвало да е с най-малко 5% по-нисък от междинната цена, избрана от Международната организация по енергетика (МАЕ). Горната граница за съветската течна суровина идва като спомагателна мярка към петролното ембарго, признато от Европейски Съюз през юни тази година. То планува възбрана за пазаруване, импорт или реекспорт на недопечен нефт и някои петролни артикули от Русия. Мерките влизат в действие от 5 декември за суровия нефт и от 5 февруари 2023 година за останалите петролни артикули. Предвидени са и някои и Унгария.

Трудните договаряния

Преговорите се оказаха по-трудни от предстоящото. Полша, в началото и с поддръжката на балтийските страни, настояваше за горна граница, която да е под 30 $ за барел. Предполагаемите индустриални разноски са сред 20 и 40 $. Предложението на Варшава получи и поддръжката на, а страни като Гърция и Малта се оповестиха срещу него. Те се притесняват, че прекомерно невисок ценови таван може да докара до банкрут на компании, основани у тях. Споразумението дава опция на европейските морски превозвачи да не престават да транспортират съветския нефт с кораби.

Вашингтон приветства съглашението на Европейски Съюз: " Вярваме, че ограничаването на цените ще има стремежи резултат - ще ограничи опцията на Путин да печели от продажбата на нефт и ще понижи опцията му да продължи да употребява тези пари за финансиране на военната си машина ", съобщи шефът по връзките на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Реакциите от Русия

Критики към ограниченията пристигнаха от Москва. Руският специалист по външна политика и народен представител от Думата Леонид Слуцкий разяснява, че по този метод Европейски Съюз заплашва енергийната си сигурност. Според него задачата е да се " задоволят упоритостите на отвъдокеанските сътрудници ", е декларирал Слуцкий, представен от държавната организация ТАСС. 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР