Русия показа днес първата плаваща атомна електроцентрала в света на

...
Русия показа днес първата плаваща атомна електроцентрала в света на
Коментари Харесай

Русия зарежда с гориво първата плаваща АЕЦ в света

Русия сподели през днешния ден първата плаваща атомна електроцентрала в света на гала в пристанището на северния град Мурманск, където ще бъде заредена с нуклеарно гориво, преди да се насочи към Източен Сибир, съобщи БГНЕС.

Построеният в Санкт Петербург транспортен съд „ Академик Ломоносов “ дойде в Мурманск в четвъртък, където беше закотвен в пристанището и показан на медиите през днешния ден.

Съдът, издигнат от държавната компания „ Росатом “, е с дължина 144 метра и широчина 30 метра и водоизместимост 21 000 тона. Той има два реактора по 35 мегавата, сходни на тези, употребявани за зареждане на ледоразбивачите.

През лятото на 2019 година съдът би трябвало да бъде изтеглен до пристанище Певек в самостоятелния регион Чукотка в крайната североизточна част на Русия, на 350 километра северно от арктическия кръг.

Плаващата АЕЦ може да създава задоволително електричество, с цел да зареди град с 200 000 поданици, надалеч повече от 5-те хиляди, които живеят в Певек, най-северния град на Русия.

Електроенергията от „ Академик Ломоносов “ ще бъде употребена най-вече за зареждане на петролните платформи, защото Русия навлиза все по-навътре в Арктика да прави сонди и да добива петрол и газ, за което се нуждае от електрическа енергия по тези отдалечени места.

Виталий Трутнев, който дава отговор за построяването и употребата на плаващи атомни електроцентрали в „ Росатом “, сподели, че тези блокове ще „ доставят електрическа енергия и топлинна сила за най-отдалечените региони, като поддържат растежа и устойчивото развиване “. Според него потреблението на такива плаващи реактори може да спести 50 000 тона излъчвания от въглероден диоксид годишно.

Шлепът в началото е трябвало да бъде зареден в Санкт Петербург, само че тази работа е била преместена в Мурманск заради угриженост в страните по Балтийско море.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР