Русия поиска неприятелските“ държави да плащат руския природен газ само

...
Русия поиска неприятелските“ държави да плащат руския природен газ само
Коментари Харесай

Ще спре ли природният газ? Западът отказва да плаща в рубли, а Русия предупреди, че няма да доставя безплатно

Русия изиска „ неприятелските “ страни да заплащат съветския природен газ единствено в рубли. Това стана на фона на невижданите западни наказания, които доведоха до обезценяване на рублата. Западът отхвърля, а Русия заплашва, че който не праща, няма да получава газ.

Ще спре ли Русия доставките на природен газ? Този въпрос стана настоящ, откакто Москва изиска страните, които тя счита за „ вражески “, да заплащат природния газ единствено в рубли.

Държавите от Г-7 отхвърлиха настояването. В понеделник представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия няма да доставя газ на страните, които не си заплащат.
„ Няма пари, няма газ “
„ Няма да доставяме газ гратис, това е ясно “, сподели Дмитрий Песков , представен от Ройтерс. „ В нашата обстановка надали е допустимо и подходящо да се занимаваме с щедрост. “

По-късно в изявление на американската Пи Би Ес на въпрос за това дали природният газ ще бъде спрян за страните, които откажат да заплащат, Песков отговори: „ Няма пари, няма газ. “

Песков добави, че Русия към момента не е взела дефинитивно решение по какъв начин да реагира, в случай че европейските страни откажат да заплащат с съветската валута.

Руската централна банка, държавното управление и държавната газова компания „ Газпром “ се чака да показват съответните си оферти за заплащане в рубли пред президента Владимир Путин на 31 март.

До това се стигна, откакто на 23 март заплащането на доставките за природен газ да се прави в „ компрометирани валути “ като долари и евро. Той сподели, че вместо това Москва ще приема единствено рубли по договорите за доставка с „ вражески “ страни.

Промяната ще засегне всички страни, които Русия разгласи за „ вражески “. В, които постановиха наказания на Москва поради нашествието в Украйна., която има контракт за доставка на газ с съветската „ Газпромекспорт “.

Изявлението на Путин пристигна на фона на невижданите наказания на Запада против Русия поради, почнала на 24 февруари. Стойността на рублата се срина до рекордно ниски равнища, кредитният рейтинг на страната беше намален, а множеството интернационалните компании се отдръпнаха от съветския пазар. Голяма част от държавния запас на Москва беше блокиран.
Г-7 и Европейски Съюз отхвърлят настояването
Министрите на енергетиката от страните членки на Г-7 отхвърлиха това искане, заяви немският енергиен министър Роберт Хабек след онлайн срещата в понеделник.

„ Всички министри от Г-7 се съгласиха, че това е едностранно и ясно нарушаване на съществуващите контракти “, сподели той. Участниците в срещата „ подчертаха още един път, че съществуващите контракти са годни и фирмите би трябвало да ги съблюдават и че заплащанията в рубли са неприемливи. […] Призоваваме фирмите, които са наранени, да не се преценяват с настояването на Путин “, сподели още Хабек.

По-рано представители на Европейския съюз също споделиха, че. Това беше обявено след срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните членки в края на предходната седмица.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че „ това са закрепени контракти, а в тях е контрактувана и валутата, с която би трябвало да се изплащат доставките “ и че в множеството случаи става дума за евро или долари “.

Ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дефинира изискването на Москва като опит за заобикаляне на глобите на Европейски Съюз против Русия:

„ Няма да позволим нашите наказания да бъдат заобикаляни. Времето, в което силата можеше да се употребява за изнудване, отмина “, сподели тя.

Окончателно общоевропейско решение обаче досега не е взето.
България се приготвя за всички разновидности
Планът на Русия да изиска доставките на природен газ да се заплащат единствено в рубли визира директно и България, която също беше сложена в листата с страни, които Русия счита за „ вражески “.

„ […] България предприе вражески, враждебни стъпки по отношение на нас. Затова ще ѝ не наложи да заплаща в рубли. Независимо дали желае или не желае и дали ѝ харесва или не ѝ харесва “, сподели Дмитрий Песков на 24 март, представен от БНР.

Ден по-рано министърът на енергетиката Александър Николов сподели, че доставките на съветски газ към България не са застрашени.

„ Има финансов контрагент в България, който може да извърши транзакцията и в рубли. Очакваме всевъзможни дейности, граничещи със странното. Конкретният сюжет е прегледан на равнище БЕХ, не подлежат на риск заплащанията по съществуващия контракт “, сподели той.

В неделя пред бТВ Александър Николов сподели, че досега България не е получавала публично искане да стартира да заплаща природния газ в рубли. Той добави, че в случай че Европейският съюз (ЕС) вземе общо решение да не се съобрази с такова искане, България ще съблюдава това „ групово решение “.

Природният газ съставлява над 22% от енергийния микс на Европейски Съюз по данни на Евростат. Най-голяма част от вноса на природен газ в Европейски Съюз е от Русия. През 2019 година съветският природен газ е бил 41,1% от общото количество на импортирания в Европейски Съюз.

Зависимостта на обособените страни членки от съветския газ обаче - от над 95% в Унгария през 2020 година, през над 75% в България, до под 10% в Испания и Португалия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР