Русия поема от днес ротационното председателство на Съвета за сигурност

...
Русия поема от днес ротационното председателство на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Русия начело на Съвета за сигурност на ООН

Русия поема от през днешния ден ротационното председателство на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, макар апелите на Украйна към непрекъснатите страни-членки да блокират процедурата. Украинският външен министър дефинира съветското председателството като най-лошата смешка за 1 април.

Ролята на ръководител на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е официална, само че съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи пред съветската организация ТАСС, че възнамерява да е отпред на няколко основни дебата, измежду които и този за надзор върху въоръжаването. Казва, че ще разисква по този начин наречения " нов международен ред ", който по думите му ще размени настоящия " еднополюсен ".

В Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба написа:

" Руското председателство на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации блестящо ни припомня, че нещо не е наред с метода, по който действа интернационалната архитектура за сигурност. Една страна, която редовно разрушава международния мир и сигурност, застава отпред на институци, чиято задача е точно да ги опазва. "

Russian UNSC presidency is a slap in the face to the international community. I urge the current UNSC members to thwart any Russian attempts to abuse its presidency. I also remind that Russia is an outlaw on the UNSC:
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba)

А съветникът на украинския президент Михайло Подоляк съобщи, че председателството на Русия е следващото обезчестяване на интернационалното право. Самият Зеленски още предходната година прикани за промяна или цялостно разформироване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че от Вашингтон обявиха, че са с вързани ръце, защото Хартата на Организация на обединените нации не разрешава да бъде отстранявана страна - непрекъсната членка.

" Очакваме Русия да продължи да употребява мястото си в Съвета, с цел да популяризира дезинформация и да се пробва да оправдава военните си закононарушения в Украйна, които са нахално нарушаване на Хартата на Организация на обединените нации. Държава, която жестоко нарушава Хартата на Организация на обединените нации и атакува своя съседка, няма място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи Карин Жан-Пиер - прессекретар на Белия дом.

Русия дружно с Англия, Съединените щати, Франция и Китай е страна непрекъснат член на Съвета за сигурност и работят дружно с още 10 непостоянни членки на Организация на обединените нации. Всяка от 15-те страни в Съвета поема ротационно председателството за по един месец.

Последният път, когато Русия стоеше отпред беше през февруари предходната година, когато стартира войната в Украйна. В Русия през днешния ден стартира готовност на 147 000 новобранци за армията от 18 до 27-годишна възраст, а съветският боен министър Сергей Шойгу даде обещание да бъдат увеличени доставките на муниции за армията на Русия в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР