Русия подкрепя национален диалог на всички групи в Афганистан на

...
Русия подкрепя национален диалог на всички групи в Афганистан на
Коментари Харесай

Съпротивата срещу талибаните призовава Запада да помогне с оръжия и боеприпаси

Русия поддържа народен разговор на всички групи в Афганистан на фона на известията за опозиция против талибаните в Пандшир . Това заяви в четвъртък съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС.

Руският външен министър обърна внимание на обстоятелството, че талибаните към момента не управляват цялата територия на Афганистан . " Има известия за обстановката в дефилето Пандшир, където силите на опозиция на вицепрезидента на Афганистан Салех и Ахмад Масуд са съсредоточени ".

" Това единствено прави нашата позиция още по-последователна: отстоява нуждата за незабавен преход към народен разговор с присъединяване на всички противоположни афганистански сили, всички етноконфесионални групи от Афганистан, тъкмо както в този момент, когато талибаните в действителност взеха властта в Кабул, в множеството други градове, в множеството провинции на Афганистан, ние сме за народен разговор, който ще разреши образуването на представително държавно управление и към този момент то, с поддръжката на жителите на Афганистан, ще се занимава с създаването на съглашения за окончателното устройство на тази изстрадала страна ", сподели той.
 Лидерът на талибаните взема висшата власт, Афганистан няма да бъде народна власт
Лидерът на талибаните взема висшата власт, Афганистан няма да бъде народна власт

За правата на дамите ще се произнесат духовниците…

Силите на опозиция против талибаните в провинция Пандшир приканват Запада да им помогне с оръжия и муниции . Един от водачите на съпротивите Ахмад Масуд, наследник на в миналото авторитетния водач на таджикската общественост в Афганистан, Ахмад Шах Масуд (1953-2001), написа за това в писмо, оповестено във " Вашингтон пост ".

" Съединени американски щати и техните съдружници са напуснали бойното поле, само че Америка към момента може да се трансформира в огромния боеприпас на демокрацията ", както сподели Франклин Рузвелт, когато се притече на помощ на обсадените британци , преди Съединени американски щати да влязат във Втората международна война ", изяснява Масуд.

" За тази цел приканвам приятелите на Афганистан на Запад да се застъпват за нас във Вашингтон и Ню Йорк, да се застъпват за нас пред Конгреса и администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, да се застъпват за нас в Лондон, където учих и в Париж, където в чест на татко ми тази пролет бе наречена алеята в градината на Шанз Елизе. "

Ахмад Масуд добави, че бойци на афганистанската войска, разочаровани от бившето командване , в това число от подразделения на специфични елементи, се причисляват към него и афганистанския вицепрезидент Амрула Салех в Панджшир.

" Каквото и да се случи, моите воини моджахедини и аз ще пазиме Пандшир, последния бастион на свободата в Афганистан ", продължи той. " Нашият морал е ненарушим. Знаем от опит какво да чакаме. Но имаме потребност от повече оръжие, муниции и съоръжение . "

" Ако талибанските командири стартират атака, те ще се сблъскат със мощна опозиция. Флагът на Националния фронт на съпротивата ще се издигне над всяка наша позиция, като флага на Обединения народен фронт преди 20 години. Но ние знаем, че нашите сили и хранителни запаси няма да бъдат задоволителни . Всичко ще завърши бързо, в случай че нашите другари на Запад не намерят незабавно метод да ни снабдят ", добавя Масуд.
 Лавров и Блинкън разискаха обстановката в Афганистан
Лавров и Блинкън разискаха обстановката в Афганистан

Разговорът се е провел по самодейност на САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР