Русия, подкрепена от Беларус, Централноафриканската република, Киргизстан и Мали, е

...
Русия, подкрепена от Беларус, Централноафриканската република, Киргизстан и Мали, е
Коментари Харесай

Западът обвинява Русия в използване на „кървави диаманти“

Русия, подкрепена от Беларус, Централноафриканската република, Киргизстан и Мали, е осуетила подкрепено от Запада предложение да се разиска дали нейните диаманти финансират войни преди интернационалната среща за диамантите от спорове в Ботсвана, демонстрират писма, видени от Ройтерс.

Разривът в Кимбърлийския развой (КП), който сертифицира износа на необработени диаманти, рискува да сковава работата на органа, който взема решения с консенсус.

Писмата, за които не е съобщавано до момента, демонстрират спор по отношение на предлагането на Украйна, Европейския съюз, Австралия, Англия, Канада и Съединените щати да се разиска нахлуването на Русия в Украйна и дали да се разшири определението на КП за конфликтни диаманти на 20-24 юни в Ботсвана.

Съединените щати и Англия към този момент постановиха наказания на съветската компания Alrosa (ALRS.MM), най-големият производител на необработени диаманти в света, който е съставлявал към 30% от международния рандеман през предходната година и е отчасти държавна благосъстоятелност.

Проектът за дневен ред от 20 май включваше едночасов период за разискване на въпроса, само че точката беше отстранена след възражения от страна на Русия, Беларус, Централноафриканската република (ЦАР), Киргизстан и Мали.

" Намираме се в невъзможност ", съобщи ръководителят на Ботсвана в КП Джейкъб Тамаге в писмо от 9 юни, в което прикани участниците, измежду които 85 страни, представители на индустрията и организации на гражданското общество, да намерят общ език.

КП дефинира конфликтните диаманти като скъпоценни камъни, употребявани за финансиране на размирен придвижвания, които се стремят да подкопаят законните държавни управления.

Официалното обозначаване на съветските диаманти като " конфликтни диаманти " би изисквало разширение на определението. Коалицията на гражданското общество от КП приканва за такава смяна от години, дружно с някои страни членки на КП.

Схемата за сертификация на КП е предопределена да отстрани търговията с по този начин наречените " кървави диаманти ", беше основана през 2003 година след опустошителните цивилен войни в Ангола, Сиера Леоне и Либерия, които значително бяха финансирани от противозаконната търговия с диаманти.

В писмо от 20 май съветският пратеник на КП съобщи, че обстановката в Украйна " няма никакви последствия " за Кимбърлийския развой и е " безусловно отвън обсега " на неговата скица за узаконяване.

Беларус, ЦАР, Киргизстан и Мали също по този начин обявиха, че предлагането е " политическо " или отвън обсега на КП и че включването му в дневния ред е несвоевременно. И четирите страни поддържаха Русия при последните гласувания в Общото заседание на Организация на обединените нации.

Разкъсваната от война ЦАР е единствената страна в света, която понастоящем е под отчасти ембарго по КП за експорт на необработени диаманти. Русия, с която тя има тесни връзки в региона на търговията и сигурността, работи за премахването на тези ограничавания.

Мали също има тесни връзки с Русия. Стотици съветски военни реализатори са ситуирани там от началото на тази година, с цел да оказват помощ на държавното управление в битката с бунтовниците.

" Ако Кимбърлийският развой желае да бъде благонадежден поръчител за това, че диамантите, изнасяни със документ на КП, фактически не са конфликтни, той не може да откаже да прегледа основателните въпроси, които бяха повдигнати за това дали необработените диаманти, изнасяни от Русия, финансират нейната инвазия в Украйна ", написа Йоана Мартин от Канада до ръководителя на КП по-рано този месец.

В писмо до ръководителя в понеделник представителят на Украйна в КП Андрий Ткаленко предложи две промени на схемата за узаконяване: Да се разшири определението, тъй че да включва и държавни участници, и да се разреши на страните от КП с болшинство да изгонят страна, която нарушава суверенитета на различен член на КП.

Англия, Европейският съюз и Съединените щати също обявиха, че Русия би трябвало да се отдръпна от комитетите на КП, които понастоящем ръководи.

" Бездействието ще подкопае доверието и целостта на Кимбърлийския развой освен като механизъм за попречване на спорове, само че и като механизъм за контролиране на търговията ", съобщи в писмото си Марика Лаутс-Мусние от Европейската комисия./БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР