Русия планира големи икономически проекти в Сирия, обяви руският вицепремиер

...
Русия планира големи икономически проекти в Сирия, обяви руският вицепремиер
Коментари Харесай

Русия планира големи икономически проекти в Сирия

Русия възнамерява огромни стопански планове в Сирия, разгласи съветският вицепремиер Юрий Борисов, представен от АП.

Борисов направи коментара след среща със сирийския президент Башар Асад в Дамаск. Той означи, че Москва ще похарчи 500 милиона $ за модернизиране на комерсиалното пристанище в Тартус.

По думите му четиригодишната стратегия за рационализация планува ремонт на остарялото пристанище и строителство на ново в Тартус. Той добави, че също има проект за строителство на железопътна мрежа в Сирия и Ирак, която ще свърже сирийското средиземноморско крайбрежие с Персийския залив.

Русия има морска база в Тартус, единствената отвън някогашния руски блок.

През 2017 година Москва подписа съглашение с държавното управление на Асад за удължение експлоатирането въз основата за 49 години. Сделката разрешава на Русия да държи до 11 бойни кораба на пристанището, в това число и нуклеарни подводници.

Борисов сподели още, че Русия е помогнала за възобновяване на цех за торове в Хомс и възнамерява да влага 200 милиона $, с цел да разшири потенциала му. Той означи пред Асад, че Русия ще достави 100 000 тона зърно като част от филантропична помощ за Сирия. Доставките ще стартират този месец.

През тази година държавното управление на Русия е предоставило близо 17 милиона $ помощ на Сирия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР