Русия планира да извади две атомни подводници от океанското дъно,

...
Русия планира да извади две атомни подводници от океанското дъно,
Коментари Харесай

Русия ще извади две потънали атомни подводници от Баренцово море

Русия възнамерява да извади две атомни подводници от океанското дъно, избрани като радиоактивни „ бомби със закъснител “, заради опасения, че локалният лов на риба ще пострада от вероятно приключване на нуклеарно гориво, оповестява The Daily Expess.

Едната подводница е K-159 от плана 627A „ Кит “, която потъна в Баренцово море през 2003 година K-159 е пусната на пазара през юли 1963 година, само че единствено две години по-късно е регистриран случай с радиоактивно приключване вследствие на теч от охлаждащите тръби на кондензатора. Въпреки че неизправностите са неотложно отстранени и подводницата е претърпяла доста усъвършенствания през годините, тя прекарва по-голямата част от времето си на котва.

K-159 е изведена от употреба през 1989 година и се съхранява във военноморската база в град Островной в Мурманска област, Северозападна Русия.

В продължение на още 14 години доникъде на 2003 година подводницата ръждясваше и гниеше без контрол. Корпусът й се поддържаше чрез заварени в профил резервоари, които служеха за понтони, само че разрушеният и несполучлив дизайн се оказа гибелен. На 28 август 2003 година екип от 10 съветски моряци се опита да изтегли подводницата до корабостроителницата „ Нерпа “ северно от Мурманск. Уви, един от понтоните се откачи от мощния ентусиазъм напразно и подводницата потъна на дъното на Баренцово море. К-159 отнесе със себе си девет членове на екипажа и към 800 кг нуклеарно гориво.

Съвместно следствие, поръчано от съветските и норвежките управляващи през 2014 година, сподели, че реакторите на лодката не са протекли. Въпреки това, заради неприятното положение на нежния и ръждясал корпус, учените от Норвежкия институт за морски проучвания предизвестиха за опцията за приключване на нуклеарен материал. Изтичането заплашва да усили концентрацията на радиоактивен Цезий-137 в локалните популации на тресчица със 100 пъти над сегашните равнища.

През март предходната година президентът Владимир Путин издаде декрет за повдигане на K-159 от дъното дружно с подводницата K-27 в Карско море. Според „ Росатом “ работата ще стартира през 2030 година Анатолий Григориев, началник на плановете за интернационална техническа помощ на „ Росатом “, удостовери: „ Както е посочено в тактиката за развиване на Арктика, 2030 година, не по-рано “.

Подводница К-27 е пусната в екпслоатация през 1962 година Тя работи с два пробни нуклеарни реактора ВТ-1. Те употребяват неповторима охлаждаща течност от течен метал, само че се оказват проблематични през цялото време.

През 1968 година от реакторите стартира приключване на радиоактивни газове в машинното поделение, вследствие на което девет членове на екипажа получават смъртоносна доза радиация. По-късно излиза наяве, че един от реакторите на подводницата се охлажда неравномерно, което е довело до повреди в оборудването.

През същата година K-27 е закотвена в базата „ Гремиха “, а реакторите му са употребявани за опити до 1973 година

През 1979 година подводницата е дефинитивно изведена от употреба, изтеглена до Карско море и потънала на дъното на дълбочина 33 метра.

Един от най-смъртоносните произшествия в историята е този от 1961 година с подводницата К-19, чиито реактори бяха на половин крачка от цялостното сриване. Опитвайки се да избави подводницата от детонация, с цената на живота си екипажът инсталира самоделна охлаждаща система. В същото време минимум осем подводничари умират от радиация в границите на две седмици след случая, а още четиринадесет - през идващите две години.

Катастрофата въодушеви основаването на холивудския филм „ K-19 “ с Харисън Форд в основната роля.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР