Русия първа започна да имунизира населението си срещу Ковид-19. Година

...
Русия първа започна да имунизира населението си срещу Ковид-19. Година
Коментари Харесай

Защо руснаците не искат да се ваксинират


Русия първа стартира да ваксинира популацията си против Ковид-19. Година по-късно обаче са имунизирани едвам към 32% от руснаците. Защо се опасяват от имунизацията?

Интензивно поделение в московска болница

На 28 октомври в Москва влиза в действие изключително непоколебим локдаун - до 7 ноември в съветската столица ще бъдат отворени единствено аптеките и магазините за хранителни артикули. Достъп до музеите и театрите ще имат единствено имунизираните и тези, които неотдавна са преболедували.

Властите започнаха тези ограничения, защото страната бележи нови мрачни върхове на заболеваемостта и смъртността от Ковид-19, а имунизационното движение е прекомерно постепенно. Но какво може да накара руснаците да се имунизират? И дали в това отношение локдаунът ще помогне?

Към 20 октомври в Русия са били имунизирани едвам 32% от хората - а това е прекомерно невисок индикатор. При това имунизационната акция в страната стартира преди една година. Сега управляващите се надяват да предотвратят надигащата се нова вълна посредством наложително ваксиниране и локдаун. На редица места всеобщите събирания към този момент могат да бъдат посещавани единствено от имунизирани и неотдавна преболедували.

Самите руснаци са изцяло разединени - 47 % са " за " наложителната имунизация, същото толкоз са " срещу ". При това 60 на 100 считат, че за битката против ковид е нужна всеобща имунизация и единствено 23 на 100 не мислят, че тя е нужна.

Недоверие към управляващите, съмнение към имунизацията
Редакцията предлага
До началото на лятото съперниците на имунизациите в Русия бяха към 60 %, готовите да се ваксинират - 30 на 100, по данни на център " Левада ". През лятото скептиците понижиха, само че не доста. В края на август, по данни на социолозите, 52 % от руснаците са били срещу имунизациите. След въвеждането на двуседмичен режим с QR-код в Москва за кафенетата и заведенията за хранене, ползата към имунизациите се увеличи, само че по-късно още веднъж спадна.

Допитванията на център " Левада " демонстрират, че пагубно ниското движение на имунизиране произтича от страха от имунизации на фона на недоверието към управляващите. Дейността на държавното управление да вземем за пример се натъква на неодобрението на съвсем половината интервюирани.

" Виждаме, че измежду тези, които се отнасят отрицателно към властта, процентът на готовите да се имунизират е доста по-малък ", споделя шефът на " Левада " Константин Волков. " Тези, които не имат вяра на ръководещите, отхвърлят всички нейни начинания, без значение дали става дума за имунизация, електронно гласоподаване, или инсталиране на камери. " От имунизацията се опасяват даже и хора, които в същото време се опасяват от Ковид-19, добавя Волков.

Дезинфекция по улиците на Москва

Нужни са уточнения, а не забрани

В момента към половината население на Русия по този начин или другояче поддържа напъните на управляващите в битката против ковид, сочат данните на изследователския холдинг " Ромир ". " Обществото е поляризирано, а съперниците на имунизациите се ужесточават от ден на ден. Затова в интернет е цялостно с контрааргументи, тирада на омразата и подправени информации ", споделя президентът на " Ромир " Андрей Милехин.

Според него, реакцията на управляващите е несъответстваща. Той счита, че възбраните и рестриктивните мерки не са верният път. " На всичко това би трябвало да бъде опълчена ясна, аргументирана, експертна позиция ", предлага Милехин. Той акцентира също по този начин, че хората, които взимат решения, би трябвало да схванат, че обществото е комплицирано структурирано и на всяка обособена социална група би трябвало да бъдат показани причини, които да могат да я убедят.

Локдаунът ще форсира ли имунизацията?

Напоследък е регистриран растеж в интереса към имунизациите - от 18-и октомври насам всекидневно се ваксинират по над половин милион души. Денис Волков от " Левада " счита, че роля за това са изиграли заканите от налагане на локдаун и увеличението на рестриктивните мерки за неимунизираните.

" От проучванията си виждаме, че огромна част от тези, които не бяха подготвени да се имунизират, са чакали момента, в който ще ги принудят да го създадат. Но този тип ограничения дават резултат единствено в случай че са поредни и продължителни. А при нас не е по този начин ", разяснява социологът. Той счита, че в Европа точно продължителният и непоколебим локдаун е предиздвикал огромна част от хората да се имунизират.

Вижте това видео от декември 2020:
Все повече жертви на Ковид: делникът на един траурен екип от Русия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР