Русия отправи специална похвала към Съвета на Европа - промяна

Русия отправи специална похвала към Съвета на Европа - промяна ...

Москва смекчи тона към Съвета на Европа.


Русия отправи специална похвала към Съвета на Европа - промяна на тона, която показва, че тя иска да остане в тази институция, даваща достъп до Европейския съд за правата на човека, предаде Франс прес, отбелязвайки, че има опасност от изключване на Москва.

Очаква се руският външен министър Сергей Лавров да присъства днес и утре на годишната среща на комитета на министрите на Съвета на Европа в Хелзинки, което се организира в ключов момент от кризата между Москва и организацията.

"Русия се интересува от опазването и засилването на Съвета на Европа като една от най-уважаваните международни организации на европейския континент", заяви руското външно министерство в комюнике. В него се посочва, че срещата в Хелзинки ще изиграе "решителна роля в бъдещето на Съвета на Европа".

В комюникето на руското министерство се подчертава, че участието на Москва в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) е допринесло "до голяма степен" за подобряване на руската съдебна система, на системата за излежаване на наказанията, както и в областта на спорта.

Русия е член на Съвета на Европа от 1996 г., но след анексията на Крим Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши руските представители от право на глас. В резултат над половината съдии от ЕСПЧ и комисарят по правата на човека бяха избрани без Русия. От 2017 г. Москва замрази своя вноска в бюджета на Съвета на Европа, равняваща се на 33 милиона евро (7 на сто от бюджета на организацията), а руските представители не посещават заседанията на ПАСЕ.

Източник: mediapool.bg