Русия отговаря огледално на експулсирането на руски дипломати от Гърция,

...
Русия отговаря огледално на експулсирането на руски дипломати от Гърция,
Коментари Харесай

Русия отвръща на Гърция, гони двама гръцки дипломати

Русия дава отговор огледално на експулсирането на съветски дипломати от Гърция, оповестиха от съветското външно министерство, уточнявайки, че Москва ще експулсира двама гръцки дипломати.

От съветското ведомство подчертаха, че такава реакция на сходни дейности била открита процедура.

 Гърция гони двама дипломати на Русия
Гърция гони двама дипломати на Русия

Забранява на още двама да влизат в Гърция

Андрей Климов, който е заместник-председател на Комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на съветския парламент), съобщи, че Русия ще изгони двама гръцки дипломати. По думите му, без подобен отговор, Москва " няма да може да обезпечи сигурността на своите чиновници ".

Климов добавил, че Русия в никакъв случай не била разглеждала Гърция като съдружник и сътрудник в Европа. " Гърция е част от НАТО, единствено това е задоволително ", акцентира той.

Правителството на Гърция е решило да експулсира двама съветски дипломати и да забрани влизането в Гърция на още двама, обвинявайки ги в интервенция във вътрешните работи и противозаконни дейности против националната сигурност на Гърция, оповестяват гръцките медии.

По-конкретно, Атина упреква съветските дипломати в опити за добиране до и разпространение на информация, както и за подкупване на гръцки държавни чиновници, които са се провалили.

Казусът слага на напред във времето напрежението, което наподобява е тлеело сред Атина и Москва през последните две години заради аргументи, свързани с районната сигурност.

Според висши гръцки дипломатически източници, представени от в. " Катимерини ", Атина приканва за незабавното експулсиране на двама съветски дипломати, в това число служителя на съветското посолство Виктор Яковлев, както и за експулсирането на още двама.

Същите източници означават, че самодейността е в резултат на голям брой координирани опити за увеличение на въздействието на Русия в Гърция, в това число активността на Имперското православно палестинско общество.

Независимо от последните събития, същите източници означават, че Гърция продължава, в сходство с дългогодишната си политика, да желае положителни връзки на съдействие с Русия и да предизвиква другарството сред двата народа, само че прибавят, че това може да се случи, единствено в случай че и двете страни зачитат взаимно суверенитета си.

Те също по този начин показват деликатната позиция, която Гърция зае по случая " Скрипал ", когато тя не последва множеството други западни страни, които изгониха съветски дипломати, като тази позиция беше приветствана от Москва.

Същите източници означават, че макар напъните на гръцкото държавно управление да поддържа връзките с Русия на положително ниво, в последно време разнообразни кръгове, свързани с съветските ползи, се намесват в гръцките вътрешни работи.

Чрез парични хонорари те се пробват да въздействат върху общини, митрополити в гръцката православна подчиненост и да получат въздействие на Атон.

Те показват опитите на Русия да се намесва в внимателен вътрешен въпрос като съглашението сред Гърция и Бившата югославска република Македония по отношение на името.

Източниците прибавят, че решението за експулсиране е лимитирано до съответните четирима съветски чиновници и не трансформира по-широките положителни планове на Гърция към Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР