Русия отбелязва 75-годишнината от края на обсадата на Ленинград, отнела

...
Русия отбелязва 75-годишнината от края на обсадата на Ленинград, отнела
Коментари Харесай

Русия празнува 75 години от края на обсадата на Ленинград

Русия отбелязва 75-годишнината от края на обсадата на Ленинград, лишила живота на 800 000 души през 1941-1944 година. Тържествата започнаха с церемониал на Дворцовия площад в Санкт Петербург сутринта, а вечерта ще проехтят 30 залпа в чест на бранителите на града, оповестиха от пресслужбата на градската администрация, съобщи БГНЕС.
Сподели с твоите другари
Тържества, свързани с паметта на Великата отечествена война и обсадата, се организират на разнообразни места в Санкт Петербург и Ленинградска област. Организират се концерти, възстановки, интерактивни планове за борбата за Ленинград.
Кулминация на тържествата ще бъде боен церемониал в центъра на града, в който ще вземат участие повече от 2500 военослужащи, танкове и ракетни системи. Мнозина в Санкт Петербург, в това число част от оживелите в блокада, осъдиха планувания церемониал и го дефинираха като неуместна агитация за кръв и война.
Президентът на Русия Владимир Путин, който е роден в Санкт Петербург, няма да участва на парада. Той ще сервира цветя на мемориала на „ Рубежный камень “ в Ленинградска област и на паметника " Майка - Родина " на мемориалното гробище " Пискаревски ", се споделя в прессъобщение на Кремъл. Държавният глава ще бъде посетител и на тържествения концерт " Слушай, страна! Говори Ленинград ".
Според прессекретаря на съветския президент Дмитрий Песков, денят на повдигане на блокадата на Ленинград е " доста значима дата за цялата страна, за всички руснаци, само че и персонално за президента Путин ". По-специално, съветският водач неведнъж е разказвал по какъв начин татко му Владимир Спиридонович, макар че е бил от запаса, се е сражавал на фронта. Той се бие и е съществено ранен на източния бряг на река Нева, където руските войски държат дребен, само че стратегически значим плацдарм за бъдещия пробив на обсадата на Ленинград. Освен това братът на Владимир Путин, Виктор, е умрял по време на обсадата и е заровен в всеобщ гроб на Пискаревското мемориално гробище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР