Русия отбеляза годишнината от края на Втората световна война на

...
Русия отбеляза годишнината от края на Втората световна война на
Коментари Харесай

Русия отбеляза Деня на Победата с грандиозен парад на Червения площад


Русия означи годишнината от края на Втората международна война на 9 май - Ден на Победата. Той е вторият по значителност празник в страната след деня на Октомврийската гражданска война и се отбелязва в 27 града.

13 хиляди души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети вземат участие в парада Червения площад в Москва, за който са планувани над 8 милиона евро. Гости на събитието бяха президентът на Сърбия Вучич и министър председателят на Израел Бенямин Натаняху.

Според съветските медии се чака това да бъде най-мащабният, юридически в Москва до момента. Парадът стартира в 10.00 часа московско време с внасянето съветския трикольор и знамето на успеха и завърши с авиационно шоу с присъединяване на 75 самолета, включително и дроновете " Корсар " и " Катран ".

Най-новите многофункционални изтребители от пето потомство изтребители Су-57 за първи път летят в небето над Москва. На парада прелетя и авиационни групи за върховен пилотаж, а на финала СУ-25 изрисуваха съветския байрак в небето над Червения площад.

У нас за трета поредна година ще марширува " Безсмъртният полк ", в който ветерани от войните, близки и родственици на починалите в антифашистката битка припомнят за тях, носейки техни фотоси, съобщи dir.bg.

Във Втората международна война вземат участие над 50 страни, а военните дейности се водят на териториите на 40 страни на разнообразни континенти. Загиват почти 57 милиона души. България също дава десетки хиляди жертви.

Актът за капитулация на нацистка Германия става на 8 май 1945 година и се прави в наличието на руски, английски, америкаски и френски висши военни. От името на Германия документът подписва фелмаршал Вилхелм Кайтел. За Москва подписът поставя маршал Георгий Жуков. Същият ден президиумът на Върховния Съвет на Съюз на съветските социалистически републики афишира 9 май за празник по случай успеха на Съюз на съветските социалистически републики над Нацистка Германия във Великато Отечествена война. Съюзниците от войната празнуват на разнообразни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и Съединени американски щати Денят на успеха над Германия се чества на 8 май, а в Русия - на 9 май.

В страните от Европейски Съюз на 9 май се отбелязва Денят на Европа. На тази датата през 1950 година тогавашният френски външен министър Робер Шуман със своята историческа декларация подтавя началото на обединена Европа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР