Русия официално се оттегли от важен договор в сферата на

...
Русия официално се оттегли от важен договор в сферата на
Коментари Харесай

Русия официално напусна Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Русия публично се отдръпна от значим контракт в областта на сигурността, който лимитира основни категории елементарни въоръжени сили, оповестява " Ройтерс ".

Наред с това страната упрекна Съединените щати за подкопаването на сигурността след Студената война с разширението на НАТО.

Договорът за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от 1990 година, подписан една година след рухването на Берлинската стена, ограничи категориите стандартно военно съоръжение, което НАТО и тогавашната Организация на Варшавския контракт имат право да разполагат.

Целта на контракта бе да попречи на която и да е страна от Студената война да натрупа сили за бърза атака против другата в Европа. Той обаче не беше неизвестен в Москва, защото лиши преимуществото на Съветския съюз в региона на стандартните оръжия.

Русия приключи присъединяване си в контракта през 2007 година и спря дейното си присъединяване през 2015 година Повече от година след нашествието в Украйна - през май, президентът Владимир Путин подписа декрет за денонсиране на съглашението.

Руското външно министерство заяви, че Русия публично се е отдръпнала от контракта в среднощ и той към този момент е " останал в историята ".

" Договорът ДОВСЕ беше подписан в края на Студената война, когато изглеждаше допустимо образуването на нова архитектура на световна и европейска сигурност, учредена на съдействие, и бяха направени подобаващи опити за това ", декларират от ведомството.

Русия твърди, че стремежът на Съединени американски щати за разширение на НАТО е довел до това страните от Алианса " намерено да заобикалят " рестриктивните мерки на контракта и добави, че приемането на Финландия в НАТО и кандидатурата на Швеция значат, че пактът е мъртъв.

" Дори формалното опазване на ДОВСЕ стана недопустимо от позиция на главните ползи на сигурността на Русия ", показват от съветското Министерство на външните работи и означават, че Съединени американски щати и техните съдружници не са утвърдили обновения ДОВСЕ от 1999 година

Войната в Украйна провокира най-тежката рецесия в връзките на Москва със Запада от Студената война насам. През уикенда представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че връзките със Съединените щати са паднали до под нулата.

След като Русия разгласи желанието си да напусне контракта тази година, НАТО осъди решението ѝ, заявявайки, че то подкопава евроатлантическата сигурност.

" Русия от доста години не съблюдава отговорностите си по ДОВСЕ ", акцентираха от Алианса през юни. Те показаха, че нападателната война на Русия против Украйна и съучастието на Беларус е в несъгласие с задачите на ДОВСЕ.

Съединените щати и техните съдружници обвързаха утвърждението на приспособения контракт ДОВСЕ от 1999 година с осъществяването на уговорките на Русия във връзка с Грузия и Молдова - нещо, което Москва не приема.

През 2011 година, в отговор на съветското " прекратяване ", което съгласно Вашингтон не е законно според контракта, Съединени американски щати и НАТО престанаха да ползват контракта във връзка с Русия.

" Суспендирането " от страна на Русия на използването на Договора от 2007 година насам съществено подкопа опцията за надзор на Договора, понижи прозрачността и подкопа метода на съдействие към сигурността, който беше главен детайл на връзките сред НАТО и Русия и европейската сигурност в продължение на повече от две десетилетия ", уточни Държавният департамент на Съединени американски щати през 2020 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР