Русия обяви разследващия сайт Проект за нежелана организация от съображения

...
Русия обяви разследващия сайт Проект за нежелана организация от съображения
Коментари Харесай

Русия забрани разследващия сайт Проект, бил нежелан

Русия разгласи проверяващия уебсайт " Проект " за " нежелана " организация от съображения за националната сигурност , забранявайки неговата активност в последния удар против медиите, които проверяват щекотливи за властта области, отбелязва " Ройтерс ".

Този ход, част от по-широки репресии преди парламентарните избори през септември против медии, които управляващите виждат като враждебни и подкрепяни от чужбина, таргетира медия, който разгласява серия от надълбоко проучени и неподходящи следствия за ръководещата съветска върхушка .

В изказване Главната прокуратура на Русия показва, че дейностите на " Проект " представлявали " опасност за конституционния ред и сигурност ". Тя дефинира уеб страницата като основана в Съединени американски щати неправителствена организация .
 Русия мачка проверяващи публицисти с нахълтвания в домовете им
Русия мачка проверяващи публицисти с нахълтвания в домовете им

Нараства натискът върху самостоятелните медии в Русия

Днес съветските управляващи дефинираха и осем публицисти като " задгранични сътрудници ", в това число кореспонденти от " Проект ", както и от изданието " Отворена медия ".

Решението за оповестяване на медия за нежелана наподобява сериозна ескалация на репресиите против медиите , които управляващите считат за враждебни.

Министерството на правораздаването изброява 40 групи, получили същото означение. Нито една от тях не е медия.

Съгласно закон от 2015 година членовете на " нежелани организации " могат да бъдат глобявани или хвърляни в пандиза до шест години за игнориране на възбраната.

Кремъл по-рано съобщи, че не считал, че се организира принуда против медиите и дефинира медийния пазар като витален, с доста разнообразни медии, от които да се избира.

" Проект " беше подложен на напън предишния месец, когато полиция нахълта в домовете на двама от неговите публицисти и задържа трети като част от наказателно произвеждане за хипотетична клюка.

Полицията иззе преносими компютри и друго имущество от домовете на Роман Баданин, основен редактор на " Проект " и неговата кореспондентка Мария Жолобова. Заместник основният редактор на изданието Михаил Рубин също беше арестуван.

Няколко недържавни издания се оплакаха от възходящ държавен напън през последните месеци.

Интернет уеб сайтът News.ru разгласи затварянето си по-рано тази година по стопански аргументи, като съобщи, че рекламодателите го заобикалят, защото изборът му на истории не следва прокремълските държавни медии .
 Независим съветски новинарски уебсайт стопира поради оповестяването му за
Независим съветски новинарски уебсайт стопира поради оповестяването му за " задграничен сътрудник "

Пространството за самостоятелна публицистика и инакомислещите гласове в Русия се свива фрапантно

Новинарският уебсайт VTimes разгласи затварянето си предишния месец, откакто беше разгласен за " задграничен сътрудник ", определение, което от уеб страницата показаха, че е изплашило сътрудниците му, унищожило е бизнеса му и е затруднило съобщаването на новините.

с огромна санкция за отвод да се съобрази с предписание, изискващо от него да разгласява опровержения на наличието си, като споделя, че извършва функционалността на задграничен сътрудник.

Базираният в Латвия самостоятелен уебсайт " Медуза " също беше разгласен за задграничен сътрудник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР