Русия обяви днес официално пускането в действие на първата плаваща

...
Русия обяви днес официално пускането в действие на първата плаваща
Коментари Харесай

Русия показа нещо невиждано: Първата в света плаваща атомна централа

Русия разгласи през днешния ден публично стартирането в деяние на първата плаваща атомна електроцентрала в света на гала в пристанището на северния град Мурманск, където ще бъде заредена с нуклеарно гориво, преди да се насочи към източен Сибир.

Построен в Санкт Петербург " Академик Ломоносов “ дойде в Мурманск в четвъртък, където беше закотвен в пристанището и бе показан на медиите в събота.

Построен от държавната компания по атомна енергетика " Росатом ", корабът с дължина от 144 метра и широчина 30 метра има два реактора по 35 мегавата, които са сходни на тези, употребявани за зареждане на ледоразбивачите.

Шлепът с водоизместимост 21 000 тона ще бъде теглен през лятото на 2019 година до пристанище Певек в самостоятелния регион Чукотка в крайната североизточна част на Русия, на 350 километра северно от арктическия кръг.

Плаващата АЕЦ може да създава задоволително електричество, с цел да зареди град с 200 000 поданици, надалеч повече от 5-те хиляди, които живеят в Певек, най-северния град на Русия.

Електроенергията от " Академик Ломоносов “ ще бъде употребена най-вече за зареждане на петролните платформи, защото Русия навлиза все по-навътре в Арктика да прави сонди и да добива петрол и газ, за което се нуждае от електрическа енергия по тези отдалечени места.

Виталий Трутнев, който дава отговор за построяването и употребата на плаващи атомни електроцентрали в " Росатом ", сподели, че тези блокове ще " доставят електрическа енергия и топлинна сила за най-отдалечените региони, като поддържат растежа и устойчивото развиване ".

Той сподели, че потреблението на такива плаващи реактори може да спести 50 000 тона излъчвания от въглероден двуокис/диоксид годишно.

Шлепът в началото е трябвало да бъде зареден в Санкт Петербург, само че тази работа е била преместена в Мурманск заради угриженост за сигурността измежду страните на Балтийско море.

Източник: Канал 3
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР