Русия обяви, че радиацията, засечена в Скандинавия, не била дошла

...
Русия обяви, че радиацията, засечена в Скандинавия, не била дошла
Коментари Харесай

Русия отрича да е източник на радиацията, засечена в Скандинавия

Русия разгласи, че радиацията, засечена в Скандинавия, не била пристигнала от една от нейните атомни електроцентрали , оповестява Би Би Си.

Службите за нуклеарна сигурност във Финландия, Норвегия и Швеция оповестиха през уикенда, че предходната седмица са разкрили по-големи от нормалните количества радиоактивни изотопи в атмосферата.

Холандските здравни управляващи показаха, че след разбор на данните, те считат, че радиацията идва " от западната част на Русия ".
 АЯР: Няма смяна в радиационната конюнктура в България
АЯР: Няма смяна в радиационната конюнктура в България

Агенция Франс Прес осведоми за леко нараснала радиоактивност във Финландия, Швеция и Норвегия

Холандските здравни управляващи прецизираха, че радиацията може да посочва " щета на горивен детайл " в АЕЦ .

Ала в изказване на Агенцията за нуклеарно контролиране на Русия се твърди, че двете съветски централи в северозападната част на страната - Ленинградската АЕЦ и АЕЦ " Кола " - работели обикновено и че не са съобщавани приключвания на радиация.

" Не е имало недоволства за работата на оборудването ", увери представителят на съветския държавен нуклеарен оператор Росенергоатом пред организация ТАСС.

" Агрегираните излъчвания на всички избрани изотопи през гореспоменатия интервал не надвишават референтните цифри ", добави представителят на Росенергоатом.

Нивата на радиация към двете електроцентрали " останаха непроменени през юни ", увериха още от съветския нуклеарен оператор.

Ласина Зербо, изпълнителен секретар на Организацията на Договора за цялостна възбрана на нуклеарни тествания (CTBTO), разгласи в петък, че тяхната станция за наблюдаване в Стокхолм е разкрила три изотопа - Cs-134, Cs-137 и Ru-103 - в по-високи от нормалните равнища, които обаче не са нездравословни за човешкото здраве .

Частиците са открити на 22-23 юни, посочи той.

Холандският народен институт за публично здраве и околна среда посочи в петък, че съставът на нуклеарния материал " може да демонстрира щета на горивен детайл в атомна централа ".

Международната организация за атомна сила съобщи в събота, че е осведомена с информациите и търси повече информация от страните членки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР