Русия обвини Украйна за нападение с дронове, поразили две бизнес-сгради

...
Русия обвини Украйна за нападение с дронове, поразили две бизнес-сгради
Коментари Харесай

Руски ракетен обстрел порази инфраструктурата на две украински пристанища на р. Дунав

Русия упрекна Украйна за нахлуване с дронове, поразили две бизнес-сгради в Москва. Жертви няма. Удар с дронове наложи евакуация на един регион в Крим. Русия разгласи, че си резервира правото на сурови ответни ограничения за двете набези. Руски ракетен обстрел порази инфраструктурата на две украински пристанища на река Дунав - различен маршрут за експорт на украинско зърно. Президентът Зеленски дефинира като " недопустимо под всякаква форма " удължаването на възбраната за експорт на украинско зърно по суша в Европейския съюз след 15 септември.

Отломки от дрон са открити на към два километра от Министерството на защитата. Засега от Киев няма коментар, украинската страна рядко поема отговорност за сходни удари. Междувременно съветската окупационна администрация в Крим подреди евакуация на един регион след среднощно нахлуване с дронове против склад за муниции.

Ден по-рано съветски ракетни удари поразиха Преображенската катедрала в историческия център на Одеса, който е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Украинският водач Зеленски даде обещание отговор. Кремъл отхвърли присъединяване в обстрела на храма в Одеса и разгласи, че провалите са нанесени от противовъздушната защита. Русия заяви за формирани наказателни каузи за днешните набези против Москва и Крим.

" Специалната военна интервенция продължава. Тя ще продължи и нейните цели би трябвало да бъдат реализирани ", съобщи Дмитрий Песков - представител на Кремъл.

Украйна заяви за седем ранени и разрушена инфраструктура при съветски удари против украинските пристанища Рени и Измаил на река Дунав - различен маршрут за експорт на украинско зърно. Пристанище Рени е на 200 метра от румънска територия през река Дунав и на 10 километра от румънския град Галац. Организация на обединените нации прикани Русия да се върне към съглашението за зърнените коридори през Черно море.

" С края на Черноморската самодейност най-уязвимите ще платят най-високата цена. Когато храните нарастнат, заплаща всеки. Вече виждаме отрицателния резултат върху международните цени на пшеницата и царевицата ", съобщи Антониу Гутериш - общоприет секретар на Организация на обединените нации.

Около 30 кораба са хвърлили котва край терминала на пристанище Измаил, оповестява Ройтерс, без да показва съответна причина. Застрахователи оповестиха, че към този момент не покриват военни опасности за украинските пристанища, които бяха част от анулираното съглашение за експорт на зърно през Черно море. Някои компании обмислят дали да продължат покритието за пристанищата по Дунав. През 2022-ра по реката са били изнесени два милиона тона зърно, при 600 хиляди тона предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР