Русия обвини днес Киев, че се опитва "да вземе Европа

...
Русия обвини днес Киев, че се опитва "да вземе Европа
Коментари Харесай

  Захарова: Украйна взема Европа за заложник, обстрелвайки ядрена централа 


Русия упрекна през днешния ден Киев, че се пробва "да вземе Европа за пленник ", обстрелвайки Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, съобщи Ройтерс.

В изказване съветското външно министерство уточни, че желае Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посети централата, която е най-голямата в Европа, само че Киев блокира възможна аудиенция.

"Те вземат цяла Европа за пленник и нямат нищо срещу "да я подпалят ", с цел да угодят на нацистките си идоли ", сподели говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Русия твърди от месеци, че военната ѝ инвазия в Украйна има за цел да я "денацифицира " - нещо, което Киев и западните водачи отхвърлят, потвърждавайки на собствен ред, че с дейностите си Москва цели да смъкна украинския президент Володимир Зеленски от власт и да завземе огромни територии в източна и южна Украйна.

Запорожката АЕЦ се трансформира в следващата гореща точка в почналия преди месеци спор, а Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрелите против централата през последните дни.

АЕЦ-ът се намира на следена от Русия територия, само че е ръководена от украински личен състав.

Москва споделя, че е направила всичко допустимо, с цел да улесни посещаване на МААЕ в нуклеарната централа, само че Киев наподобява счита за "полезно да държи МААЕ настрани ".

Захарова насочи също нападки против интернационалната общественост за това, че отхвърля да разкритикува Украйна за офанзивите.

"Лидерите на Организация на обединените нации и МААЕ още веднъж и още веднъж не смеят директно да назоват източника на опасността. Те показват своето отвращение да посочат с пръст Киев ", сподели говорителката на съветското външно ведомство.

Украйна прикани за определяне на демилитаризирана зона към централата, а генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че офанзивите против нуклеарни уреди са "самоубийствен акт ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР