Русия обмисля дали да започне да приема плащания в биткойн

...
Русия обмисля дали да започне да приема плащания в биткойн
Коментари Харесай

Русия обмисля да приема плащания за газ от „приятелски“ страни в биткойн

Русия обмисля дали да стартира да приема заплащания в биткойн за износа си на газ и нефт. Това съобщи ръководителят на енергийния комитет на Държавната дума на Русия Павел Завални, представен от Би Би Си.

По думите му на „ другарските “ страни на Русия ще бъде разрешено да заплащат за тези артикули с критповалути или с локалните си валути.

По-рано тази седмица, съветският президент Владимир Путин съобщи, че желае „ неприятелските ” страни (тези, които глобиха Русия поради нахлуването й в Украйна), да заплащат за газови доставки в рубли.

Анализаторите преглеждат този ход като опит на Москва да поддържа националната си валута, която изгуби повече от 20% от цената си през тази година.

Завални съобщи, че страната изследва различни способи за приемане на заплащания за енергийния си експорт.

Той сподели, че Китай и Турция са измежду „ другарските ” страни, които „ не са забъркани в санкционния напън ”.

„ Предлагаме на Китай отдавна да преминем към сетълмент в национални валути за рубли и юани ”, разяснява Завални. „ С Турция заплащанията ще са в лира и рубли “, сподели още той, като добави, че може да се търгува и с биткойни.

По-висок риск

Анализатори считат, че Русия може да завоюва от приемането на заплащания в известната криптовалута, макар рисковете.

„ Русия много бързо почувства въздействието на невижданите наказания. Икономиката има потребност от поддръжка и в доста връзки биткойнът се преглежда като актив с висок напредък “, разяснява Дейвид Бродсток, старши откривател в Energy Studies Institute в Сингапур.

„ Ясно е, че приемането на биткойн спрямо други обичайни валути, внася доста по-висок риск при търговията с природен газ ”, добави той.

Криптовалутата е известна с внезапни поскъпвания и поевтинявания, което ще направи търговията с природен газ волатилна.

„ Освен това, един от водещите „ другарски “ търговски сътрудници на Русия е Китай, където криптовалутите са неразрешени. Това лимитира капацитета за заплащания посредством биткойн ”, прибавя Бродсток.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР