Русия облекчава процедурата по издаване на руски паспорти за хората

...
Русия облекчава процедурата по издаване на руски паспорти за хората
Коментари Харесай

Руски паспорти за Източна Украйна. Какво се крие зад този ход на Путин?

Русия облекчава процедурата по издаване на съветски паспорти за хората в Източна Украйна. Украинците поясняват тази стъпка като подготовка за съветска инвазия. Путин може и да няма такива проекти. Но това е ясна провокация, написа Deutsche Welle.
Ако някой към момента желае да има вяра, че днешното съветско управление може да заложи на градивни стъпки при решаването на спора с Украйна, би трябвало да се откъсне изцяло от действителността.
Три дни след президентските избори в Украйна съветският президент Владимир Путин още веднъж даде ясно да се разбере, че няма никакъв интерес от намаляване на напрежението сред Москва и Киев.
Точно това ни споделя оповестеният от него в сряда указ, който облекчава процедурата за придобиване на съветски паспорти за жителите на така наречен " национални републики " Донецк и Луганск.
Особен тип анексия
Декретът на Путин е провокация. Защото задачата му е да отдели още по-отчетливо и продължително областите в Източна Украйна, които де факто към този момент са окупирани от Русия. Това е един необикновен тип анексия. Официално Кремъл признава, че тези области принадлежат към Украйна, само че живеещите там хора ще бъдат приобщени към Русия.
Това е следващото намаляване на Минското съглашение, контрактувано през февруари 2015 година с посредничеството на Германия и Франция. На процедура Кремъл в никакъв случай не е предприемал съществени стъпки за неговото реализиране.
Но е извънредно значимо то да се съблюдава най-малко официално, тъй като се опълчва на нова ескалация на насилието. Освен това предлага една минимална рамка за филантропично съдействие в зоната на бойните дейности.
Хората в Украйна схващат декрета на Путин като подготовка за открита интервенция на съветската войска в Украйна. Русия към този момент употребява отбраната на съветските жители като мотив за инвазия в друга прилежаща страна: през 2008 година в Грузия, откакто години преди този момент издаваше съветски паспорти на жителите на отделилите се райони Абхазия и Южна Осетия. Възможно е сега Кремъл да няма такива проекти. Но самият факт, че тази опция витае във въздуха, ускорява напрежението в конфликтния район.
За да попречат на Зеленски
Путиновият указ не е първата провокация на Mосква против бъдещия украински президент Володимир Зеленски. Малко преди балотажа, когато неговата победа беше сигурна, Кремъл вкара възбрана за експорт на нефт и петролни артикули за Украйна. Сега страната бързо би трябвало да търси други снабдители за над 30% от своето ползване.
Нима в Кремъл се надяват, че могат да тласнат Украйна в безпорядък, откакто властта бъде поета от един некомпетентен политик? Във всеки случай държанието на Москва не дава обещание нищо положително за близкото бъдеще. Затова е доста значимо предаването на властта в Киев да протече обикновено. А Западът би трябвало да ускори поддръжката си за Украйна. Особено в този сериозен миг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР