Русия няма да остави без отговор новите санкции, които Европейският

...
Русия няма да остави без отговор новите санкции, които Европейският
Коментари Харесай

Русия няма да остави без отговор санкциите на ЕС, наложени заради инцидента в Керченския пролив

Русия няма да остави без отговор новите наказания, които Европейският съюз наложи против 8 съветски военни поради случая в Керченския проток, оповестиха от съветското външно министерство, представени от TASS. 

Вчера Европейският съюз разгласи, че уголемява листата на глобите против Русия, свързани със обстановката към Украйна поради случая в Керченския проток от 25 ноември 2018 година, когато руски граничари с помощта на оръжия задържаха в региона на Керченския проток украинския буксир " Яни Капу " и бронираните артилерийски катери " Бердянск " и " Никопол ", плаващи от Одеса към Мариупол. 

Няколко украински моряци бяха ранени. Плавателните съдове бяха конвоирани до Керч, а намиращите се на тях 24 украинци, измежду които двама от украинската работа за сигурност, бяха задържани и упрекнати в „ нелегално секване на границата, осъществено от група лица по предварителна спогодба или проведена група, с потребление на принуждение или със опасност за потреблението му ".

Според съветското външно министерство граничните им офицери са работили съгласно интернационалното право и глобите единствено ще окуражат Киев да продължи " политиката си на провокация ". От министерството още декларират, че Русия няма да остави ограниченията без отговор.

" Претекстът за въвеждането на наказания против нашите съграждани е извънредно двуличен и безсрамен. Проблемът най-много визира гранични чиновници от Федералната служба за сигурност на Руската федерация, които самоуверено извършиха дълга си да защитят държавните ни граници. Единствената " виновност " на нашите гранични офицери е, че с решителните си дейности те потушиха провокацията, проведена в Керченския проток от киевските управляващи на 25 ноември 2018. Русия няма да остави неприятелските дейности на Европейския съюз неадресирани ", се споделя още в изказването на министерството.

В листата със наказания поименно са посочени имената на осмината, измежду които това на командващия войските в Южния боен окръг генерал-полковник Александър Дворников и началникът на Граничното ръководство на ФСС /Федералната работа за сигурност/ в Крим и Севастопол Сергей Станкевич. Под глобите попадат командирът на катера „ Суздалец “ на съветските военно-морски сили Сергей Шчербаков, началникът на ръководството на ФСС за република Крим и Севастопол Сергей Ромашкин, началникът на пункта на ФСС в Керч Алексей Шатохин, зам.-началникът на бреговата защита при ФСС в Крим Андрей Шеин, командирът на кораба „ Дон “ Алексей Саляев и командирът на „ Изумруд “ Андрей Шипицин. 

В изявлението на съветското външно министерство още написа, че решението на Европейския съвет демонстрира неуважение на правото на Руската федерация да пази държавните си граници. " Това е безконтролно решение, което окуражава Киев да продължи политиката си на провокация, която заплашва сигурността на Руската федерация и други страни в района на Черно море, в това число и страни членки на самия Европейски съюз ", обявиха от Министерството. 

Пазители на закона

Според съветското министерство украинските кораби нарушили морската граница на Руската федерация на място, което било съветска територия даже преди " реинтеграцията " на Крим в Русия през март 2014 година

" Задържането на украинските плавателни съдове и техните екипажи беше осъществено от нашите гранични офицери, изцяло спазвайки нормите на интернационалното право, конституцията и настоящото законодателство на Руската федерация. Украинските чиновници по-късно обществено признаха, че са взели участие в организацията на провокативните действия ", споделят още от съветското министерство. 

Москва още изрази съжалението си, че посредством използването на наказания Европейският съюз в действителност се съгласява с киевските управляващи, които преобърнали ноемврийските събития в Керченския проток " надолу с главата ". " Не можем да не отбележим, че това характерно решение беше взето малко преди президентските избори в Украйна ", допълват още от Русия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР