Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените си

...
Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените си
Коментари Харесай

Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените си бойни глави в Беларус

Русия няма да осведоми Съединени американски щати за броя на нуклеарните си бойни глави, ситуирани в Беларус, нито пък за тестванията на суперторпедото " Посейдон ", способно да носи термоядрен заряд. Това съобщи през днешния ден съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, представен от Ройтерс.

Москва и Минк взаимно оповестиха, че в Беларус към този момент е почнало разполагането на съветски както тактически, по този начин и нуклеарни оръжия с дребен обхват - нещо, което бе оповестено по-рано от президента Владимир Путин. Това покачва още повече напрежението сред Запада и Русия, обвързвано с нашествието в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Дълбоко се колебая, че тази тематика ще се трансформира в предмет на каквато и да било обществена полемика или разкрития от наша страна. От десетилетия Съединени американски щати разполагат свои тактически нуклеарни оръжия на територията на редица европейски страни и в никакъв случай не са изнасяли съответни цифри за броя им, разяснява в южния съветски град Сочи Рябков, представен от организация Интерфакс.

Оръжията с дребен обхват не попадат в изискванията на контракта " Нов СТАРТ " който лимитира стратегическите нуклеарни арсенали на двете страни. Путин приключи присъединяване на Русия в последното останало съглашение със Съединени американски щати за надзор върху въоръжаването, макар че и двете страни обявиха, че ще не престават да съблюдават заложените там ограничавания, отбелязва Ройтерс. Освен това не съществува контракт или удостоверителен механизъм, който да обгръща способните да носят нуклеарен заряд атомни торпеда като " Посейдон ". Рябков разясни в тази връзка, че не съществуват проекти да бъдат осведомени Съединените американски щати за тестванията му.

Представители на Съединени американски щати и Русия разказват " Посейдон " като нова категория оръжие, нещо като кръстоска сред торпедо и подводен дрон, способна да провокира радиоактивни океански талази за да се нападат флотилии или пък да бъдат обезлюдени крайбрежни градове.

ТАСС съобщи през януари, като се базира на неназован източник от средите на защитата, че Русия е произвела първата серия от торпедото " Посейдон “, с която ще бъде въоръжена атомната подводница " Белгород ", показва Българска телеграфна агенция.

През април ТАСС заяви, че Русия възнамерява сформирането на дивизия от подводници със особено предопределение, които ще бъдат въоръжени с торпеда " Посейдон " в границите на съветския Тихоокеански флот до края на 2024 година или през първата половина на 2025-а. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР