Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените бойни

...
Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените бойни
Коментари Харесай

Русия не разкрива броя на ядрените бойни глави, разположени в Беларус

Русия няма да осведоми Съединени американски щати за броя на нуклеарните бойни глави, които разполага в Беларус, или за тестванията на нейното торпедо " Посейдон ", което също може да носи нуклеарна глава . Това съобщи заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, представен от Ройтерс.

Москва и Минск настояват, че съветските тактически нуклеарни оръжия, които президентът Владимир Путин обществено е заречен да разположи там, до момента в който напрежението със Запада нараства поради нашествието на Русия в Украйна.

Дълбоко се колебая, че тази тематика ще стане предмет на обществено разискване или откриване от наша страна, уточни Рябков пред публицисти. В продължение на десетилетия Съединени американски щати държат тактическите си нуклеарни оръжия на територията на редица европейски страни и в никакъв случай не споделят какъв брой са те, разясни той.

Оръжията с дребен обхват не попадат в изискванията на контракта Нов СТАРТ, последният останал контракт за надзор на въоръженията сред Съединени американски щати и Русия, който лимитира стратегическите нуклеарни арсенали на страните. Путин приключи, макар че и двете страни се ангажираха да продължат да съблюдават рестриктивните мерки му.

Няма контракт или механизъм за инспекция, който да обгръща самостоятелни торпеда с нуклеарен режим и нуклеарно задвижване като Посейдон , затова Русия няма проекти да осведоми Съединените щати за проби на системата, акцентира Рябков.

Съединени американски щати и Русия описаха Посейдон като нова категория оръжия за възмездие, нещо като кръстоска сред торпедо и подводен дрон, способно да задейства радиоактивни океански талази, с цел да нападна военноморски бойни групи или да направи крайбрежните градове необитаеми.
 Руските нуклеарни оръжия - действителна опасност за Съединени американски щати
Руските нуклеарни оръжия - действителна опасност за Съединени американски щати

Джо Байдън се тревожи, че Путин ще употребява тактически нуклеарни оръжия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР