Русия няма да доставя газ безплатно, ако не й плащат

...
Русия няма да доставя газ безплатно, ако не й плащат
Коментари Харесай

Кремъл: Русия няма да доставя газ безплатно, ако не й плащат в рубли

Русия няма да доставя газ гратис, в случай че не й заплащат в рубли, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от съветската преса.

" Ние няма да доставяме гратис газ - това е ясно. Може да се каже с безспорна убеденост ", съобщи прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин. Той отговори по този начин на журналистически въпрос допустимо ли е доставките на газ да страт, в случай че Европа откаже да заплаща в рубли.

" В нашата обстановка да се занимаваме с европейска щедрост надали е допустимо и оправдано ", акцентира Песков.

Представителят на Кремъл посочи, че процесът на доставка на газ е много комплициран, не е като да купиш нещо в магазина - взимаш и плащаш на касата.

" Това е доставка, заплащане, пресмятане на балансите, процесите са разтегнати във времето ", сподели Песков, като добави, че по какъв начин тъкмо ще се заплаща съветският газ в рубли в този момент се проработва сред " Газпром " и другите ведомства. " След това ще се дефинират и ясни времеви рамки ", посочи Песков.

Отпадналите предложения за доставки на съветски нефт ще бъдат сменени с контракти със страни от Югоизточна Азия. Това съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков пред кореспонденти.

Той разяснява изявлението на немския канцлер Олаф Шолц, че Германия работи за цялостното прекъсване на доставките на въглища и нефт от Русия. Според него отводът от такива доставки " може да се реализира доста бързо ".

" Има пазар в Югоизточна Азия, в източната част на страната. Със сигурност отпадналите предложения за нефт ще бъдат обезщетени с предложения от тази, източната посока ", съобщи представителят на Кремъл в отговор на въпрос на ТАСС по какъв начин решението може да се отрази на приходите от съветски нефт, в това число в случай че други страни последват образеца.

Според Песков в действителност не е изключено " някои размери да отпаднат ". " Но във всеки случай световният пазар е доста по-многостранен, в сравнение с единствено европейският. Въпреки че, несъмнено, европейският пазар е с прерогативи ", сподели той.

" Възможно е да има спад, само че още веднъж ще се включат някои обезщетителни механизми ", заключи президентският представител.

През март Европейската комисия предложи проект за понижаване на зависимостта на страните от Европейски Съюз от доставките на съветски газ с 67% до края на годината заради обстановката в Украйна.

На 23 март съветският президент Владимир Путин съобщи, че неприятелските страни от Европейски Съюз и други, към този момент ще купуват съветския газ в рубли, а не в долари и евро. Държавният глава даде една седмица период на Министерския съвет и на Централната банка да разработят механизма, по който ще се реализира заплащането в рубли.

Днес Путин поръча на Централната банка и правителстввото до 31 март да са подготвени да употребяват рубли при покупката на газ от вражески страни.

Представители на ръководствато на Европейски Съюз, както и на обособени европейски страни към този момент обявиха, че не виждат опция да заплащат съветския газ в рубли и нарекоха дейностите на Русия нарушаване на договорите.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейският съюз няма да разреши на страните членки да заплащат съветския газ в рубли. " Това би било опит да се заобиколят глобите ", акцентира тя.

Превод и редакция " Епицентър "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР