Русия не смята да прекратява транзита на газ през Украйна,

...
Русия не смята да прекратява транзита на газ през Украйна,
Коментари Харесай

Путин: „Северен поток 2“ ще компенсира Европа за скъпия LNG и спадът на добива


Русия не счита да приключва преноса на газ през Украйна, в случай че това бъде стопански обосновано, съобщи в петък президентът на Русия Владимир Путин по време на Петербургския интернационален стопански конгрес.

„ Аз към този момент споделих и още един път ще повторя – ние не считаме да стопираме преноса през Украйна, в случай че той е стопански уместен. Готови сме за такива договаряния с украинските сътрудници “, сподели той, представен от Финмаркет.

По думите му, Русия реализира плана за строителство на газопровода „ Северен поток 2 “, не, с цел да заобиколи Украйна, а с цел да компенсира в Европа спадащият размер на рандеман на газ. Освен това доставките на тръбопроводен газ в тази ситуация са по-изгодни от полутечен природен газ.

„ Работата е в това, че когато приказваме за плана „ Северен оток 2 “, би трябвало да имаме поради спадащият рандеман в самата Европа – и в Нидерландия и във Англия, тези спадащи количества от европейските производители би трябвало да се заместят. Най-правилният и стопански аргументиран вид за подмяна е съветският тръбопроводен газ “, съобщи Путин.

„ Специалистите в този бранш знаят, че някъде е оправдано да се реализират планове за полутечен природен газ – да вземем за пример доставките в Щатите, Индия, на други отдалечени пазари. На избрани разстояние и при избран размер на доставки, най-изгоден може да е единствено тръбопроводният газ и по тази причина всичките ни тръбопроводни системи, свързани главно с потребителите в Европа, на практика са без конкуренция. Ако несъмнено Европа желае да остане конкурентоспособна, а не желае да купува три пъти по-скъпо от други производители “, сподели президента.
„ И добива, и доставките на такива дистанции и при такива размери ни дава опция най-малко с 30% да понижаваме цените на газа, който механически може са бъде доставен от Съединени американски щати “, акцентира той.

Путин добави също по този начин, че Русия ще приветства присъединяване в плана за строителството на газопровода „ Северен поток 2 “ нови сътрудници включително и френската Total.

“Френската компания Engie взе участие в „ Северен поток 2 “. Ще приветстваме и други участници, включително и в лицето на Total”, сподели той.
„ Може да разтеглим този лист и с други европейски компании “, добави президентът.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР