Русия не се вписва в американската суровинна мечта, се казва

...
Русия не се вписва в американската суровинна мечта, се казва
Коментари Харесай

Тръмп подготвя петролна бомба на Путин


Русия не се вписва в американската суровинна фантазия, се споделя в коментар на „ Независимая газета “.

През тази година Съединени американски щати възнамеряват дефинитивно да бият своя връх отпреди половин век и да усилят добива на нефт над 10 милиона барела на ден. Администрацията на президента Доналд Тръмп реши да размрази шелфовия рандеман и да даде на частните компании съвсем 50 крайбрежни зони за изследване. От този упорит проект въпреки всичко беше изключена Флорида. Въпреки това Тръмп желае да трансформира Америка в суровинна суперсила. Някои от специалистите считат, че той към този момент е направил това, само че има и скептици, които се съмняват в реализирането на американската петролна фантазия. Част от анализаторите предизвестяват, че на Русия въпреки всичко ще й се наложи да се посвие, да вземем за пример, на азиатския пазар.

Доналд Тръмп продължава да разочарова Русия. На взаимна конференция с норвежкия министър председател в Белия дом тази седмица, той съобщи, че с Русия е доста по-добре да си сътрудничим, в сравнение с да бъдем врагове. Тръмп обаче добави, че е за „ по-големи размери нефт, природен газ, за по-голямо количество сила “. „ Подобно нещо надали ще се хареса на Владимир Путин “, посочи американският водач. „ Аз съм за най-силната войска, която в миналото Съединени американски щати са имали. Това също няма да се хареса на Путин “, продължи Тръмп.

По данни на ръководството за енергийна информация на министерството на енергетиката на Съединени американски щати (EIA) добивът на недопечен нефт в страната през 2017 година е приблизително 9,3 милиона барела на ден, а през декември той е достигнал даже 9,9 милиона барела на ден.

Според прогнозата на EIA добивът на недопечен нефт в Съединени американски щати през 2018 година ще доближи приблизително 10,3 милиона барела на ден. След това EIA предвижда нарастване не нефтодобива до 10,8 милиона барела на ден през 2019 година, като през ноември индикаторите ще надвишават 11 милиона барела. Толкова добиват сега Русия или Саудитска Арабия.

От EIA припомнят, че предходният исторически връх на Съединени американски щати по рандеман на „ черно злато “ е бил подложен през далечната 1970 година, когато страната е произвеждала по 9,6 милиона барела на ден. През предходната година за малко Съединени американски щати минаха този исторически най-много. В близко бъдеще Америка възнамерява да обезпечи за дълъг интервал от време рекорден нефтодобив.

Освен това, при започване на януари администрацията на Тръмп реши да размрази усвояването на американския шелф, разрешавайки там изследване и рандеман на нефт и газ. В доста случаи възбраните се смъкват след няколко десетилетия след тяхното въвеждане. Бюрото за ръководство на силата на океана (BOEM) разгласява прелиминарен проект за отдаването в аренда на обособените шелфови сектори. Според него в течение на 2019-2024 година частните компании ще получат достъп до 47 зони, от тях 7 се намират в Тихия океан /включително 6 зони покрай Калифорния/, 9 – в Атлантическия океан /включително Флоридския пролив/, 12 – в Мексиканския залив, а също по този начин 19 – край крайбрежията на Аляска.

Не беше предходна и седмица и няколко щата се оповестиха срещу такива амбициозни проекти поради екологични опасения и поради туристическия бизнес. Исканията най-малко на един от щатите бяха са взети поради. Администрацията на Тръмп се отхвърли да дупчи шелфа на Флорида: губернаторът на щата Рик Скот съумя да убеди министъра на вътрешните работи Райън Зинк, че Флорида би трябвало да бъде изключена от листата с нови нефтогазови платформи. В момента такова искане е отправил губернаторът на Калифорния Джери Браун.
 Съединени американски щати към този момент оказват доста въздействие на целия международен петролен пазар Съединени американски щати към този момент оказват доста въздействие на целия международен петролен пазар / БГНЕС
Някои от интервюираните от „ Независимая газета “ специалисти считат, че Съединени американски щати не просто ще се трансфорат в нефтогазова свръхдържава, те към този момент са станали такава. „ Съединени американски щати съумяха да създадат невъзможното – да преодолеят пика на добива на нефт, който бяха достигнали при започване на 70-те години на ХХ век. Така Съединени американски щати си върнаха купата нефтена свръхдържава и се подредиха измежду най-големите производители на въглеводороди “, съобщи професор Олга Маликова от Руската стопанска академия. Според нея това се е случило на първо място „ с помощта на дребните и междинните компании, съумели стопански дейно да стартират рандеман на газ и нефт за сметка на навлизането на новите технологии “.

Съединени американски щати към този момент оказват доста въздействие на целия международен петролен пазар, дори тогава, когато взимат решения, които не засягат петролния и газов пазар, добави съветникът на президента на компанията „ Финам “ Ярослав Кабаков.

Но мнозина специалисти към момента са настроени скептично. „ Петролът от новите залежи последователно ще компенсира спадащия рандеман на старите, прекомерно увеличение на предлагането няма да има, надлежно не би трябвало да се чака и срив на петролните цени “, съобщи старшият анализатор на Енергийния център на бизнес учебното заведение „ Сколково “ Артьом Малов.

“Взетите от Тръмп решения могат да доведат до увеличение на добива на нефт в Съединени американски щати и надлежно до съкращаването на световното търсене на петрола, което на собствен ред, ще повлияе отрицателно върху петролните цени. Но с цел да се трансформира в петролна свръхдържава и чист експортьор на нефт, растежът на добива би трябвало да бъде прекомерно огромен. В вероятност от 5-6 години това не е допустимо на процедура “, счита финансовият съветник на ТeleTrade Жанна Кулакова. “По данни към края на 2017 година Съединени американски щати са изнасяли по към 2 милиона барела на ден, само че освен това вносът е бил за към 8 милиона барела на ден “, добави тя.

“Не би трябвало да се не помни и за екологичната страна на въпроса: усилва се потреблението на възобновими източници на сила, все по-остър е казусът с нездравословните излъчвания и климатичните промени. Очевидно е, че тези фактори също ще въздействат на американската енергийна политика през идващите години “, обърна внимание Ярослав Кабаков. „ Освен това през 2020 година в Съединени американски щати ще се проведат президентски избори. Напълно е допустимо новият собственик на Белия дом да преразгледа проектите на Тръмп от позиция на екологията и световното стопляне “, допуска първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевский.

Въпреки това специалистите не изключват изцяло опцията Русия да се сблъска с избрани проблеми. „ В взаимозависимост от резултатите от изследванията, а също по този начин други фактори, като продължаването на растежа или свиването на добива на шистовия нефт, Съединени американски щати теоретично могат да окажат въздействие на петролния пазар в Азия, където Русия има ползи “, отбелязва Артьом Малов. „ Съединени американски щати разполагат с принадлежности, с цел да осъществят своята фантазия за енергийна доминация, те могат да изтласкат Русия “, съобщи Андриевский. Това, обаче, надали ще се случи в околните години, добави той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР