Русия не изоставя опитите си да дестабилизира Афганистан и да

...
Русия не изоставя опитите си да дестабилизира Афганистан и да
Коментари Харесай

САЩ: Русия се опитва да подкопае прогреса в Афганистан

Русия не изоставя опитите си да дестабилизира Афганистан и да вбие чеп сред Вашингтон и съдружните му сътрудници. Това твърди освобождаващият длъжността командващ силите на Съединени американски щати в страната, представен от радио The Voice of America, съобщи " Фокус ".
Командващият силите на Съединени американски щати в Афганистан и Операция „ Решителна поддръжка “ военачалник Джон Никълсън би трябвало да освободи длъжността си през днешния ден, откакто беше на позицията повече от две години, отбелязва американската медия.
Но преди да съобщи командването, той счете за нужно да сложи под въпрос желанията на Русия в района, макар скорошните начинания на Москва да подкрепи помиряването сред талибаните и държавното управление на Афганистан, разяснява VOA.
„ Знаем, че Русия се пробва да подкопае военните ни достижения и годините на боен напредък в Афганистан и да накара сътрудниците да се усъмнят в стабилността на Афганистан “, съобщи Никълсън посредством имейл до радиото, в отговор на заложените на 22 август въпроси на брифинг в Пентагона.
„ Не е загадка, че Русия употребява всяка опция, която откри, с цел да вбие чеп сред Съединени американски щати и нашите централноазиатски сътрудници, в това число Афганистан “, означи генералът.
VOA напомня, че по-рано американски и афгански публични лица упрекнаха Кремъл, че се намесва в Афганистан, като доставя бунтовниците талибани с оръжия и ги образова.
Москва отхвърли тези догатки и акцентира, че има само политически връзки с талибаните. Все отново, продължава американската медия, Русия е под все по-голямо съмнение от Вашингтон и съдружниците му, които настояват, че Кремъл уголемява напъните си за приемане на по-голямо въздействие в Афганистан и района.
Последно, Кремъл и Белия Дом влязоха в конкуренция за започване на мирни договаряния сред талибаните и подкрепяното от Вашингтон държавно управление в Кабул. Русия трябваше да одобри за диалози двете страни дружно със Съединени американски щати и други страни на 4 септември, само че беше принудена да отсрочи диалозите, откакто президентът на Афганистан Ашраф Гани отклони поканата, напомня VOA.
Вашингтон също се надява да провежда такива договаряния сред талибаните и Кабул.
„ Говорим за ръководен от Афганистан и чисто афгански спогодителен развой “, съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис по време на брифинг пред репортерите предходната седмица. „ Вярваме, че това е най-хубавият метод да се обезпечи това, талибаните да признаят, че не могат да завоюват на бойното поле, те би трябвало да договарят “.
Само доскоро повече от седмица, представителят на съветското външно министерство Мария Захарова уточни, че „ неидентифицирани “ хеликоптери летят в задачи, в поддръжка на бойците от терористичната формация „ Ислямска страна “, известна още като „ ИД-Хорасан “, или „ ИД-К “, в северната провинция Сар – е – Пул и допусна, че за това може да са виновни Съединени американски щати и НАТО.
„ Кой въоръжава терористите и скрито основава техни бази “, попита тя. „ Защо това се случва, откакто командването на НАТО има цялостен надзор над въздушното пространство на Афганистан “?
Представители на Пентагона отхвърлиха догатката, че Съединени американски щати и НАТО са забъркани, като „ безспорна лъжа “ и означиха, че това не е първият път, в който Москва насочва сходни обвинявания.
„ Докато те си съчиняват сходни лъжливи изказвания за „ ИД-К “, Съединени американски щати и силите за сигурност на Афганистан унищожиха анклава на „ ИД-К “ в Джаузджан и убиват водачите и бойците на „ ИД-К “ в Нангархар “, означи Никълсън в известието си до радиото.
Все отново, напускащият поста си военачалник изрази вяра, че Русия може да играе градивна роля.
„ С Русия имаме общи ползи в Афганистан – мир, контратероризъм и битка против наркотрафика “, изясни Никълсън. „ Надяваме се да забележим, че поддръжката на Русия за Афганистан и ръководената от НАТО коалиция в тези сфери ще продължи “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР