Русия не е Египет, но и тя си има своите

...
Русия не е Египет, но и тя си има своите
Коментари Харесай

Три прочути руски мумии, за които може и да не сте чували

Русия не е Египет, само че и тя си има своите хора, балсамирани след гибелта им. И те не " живеят " единствено в мавзолея на Червения площад.
Всички знаят, че Владимир Ленин, водил болшевиките по време на Революцията през 1917 година, е " мумифициран ". Той е балсамиран от руските учени и е подложен в мавзолея в сърцето на Москва, където и до ден сегашен служи като туристическа атракция (и то много спорна).
Около това по какъв начин Ленин е трансфорат в египетски фараон има много забавни истории: от самия развой на балсамация до евакуирането на тялото му в Сибир през Втората международна война. Би било неправилно обаче да се счита, че водачът на пролетариата е единствената мумия в Русия.
Историите на трима негови " събратя по орис " са не по-малко забавни, споделя dir.bg.
Николай Пирогов (1810-1881): талантлив хирург
Aко в миналото са ви гипсирали счупената ръка, би трябвало да благодарите на Николай Пирогов - точно той е създател на това откритие. Пирогов е хирург в Руската империя и вкарва доста неща, без които надали бихме могли да си представим актуалната медицина. През 1847 година той става първият хирург, употребявал етерна упойка на бойното поле (по време на Кримската война). След това този способ стартира да се употребява всеобщо и избавя хиляди човешки животи.
Пирогов е толкоз надарен, че " от време на време бойците му носели тела с откъснати глави с вярата, че всемогъщият доктор ще ги пришие още веднъж и ще съживи мъртвеца ", преразказва известната легенда. Пирогов основава и един от най-подробните анатомични атласи на времето си. След като съветският " цар на медицината " умира, брачната половинка му Александра взема решение " да запазя тялото на брачна половинка си нетленно - за мен и за наследниците ". Дори и Православната черква разрешава това със специфичен едикт: " За да може учениците на Пирогов и тези, които ще наследят благородния му труд, да виждат яркия му облик ".

 Балсамираното тяло на Пирогов
Балсамираното тяло на Пирогов
Балсамацията е осъществена от един от учениците на Пирогов - Давид Виводцев. Тя минава толкоз добре, че 140 години по-късно Пирогов съвсем не е стар. Все по този начин си почива в дребна фамилна гробница във Виница (днешна Украйна).

 Пирогов все по този начин си почива в дребна фамилна гробница във Виница (днешна Украйна
Пирогов все по този начин си почива в дребна фамилна гробница във Виница (днешна Украйна)
Григорий Котовски (1881-1925): пропуснат червеноармейски пълководец
Също като Ленин, Григорий Котовски се свързва главно с Революцията. Той е някогашен престъпник, съумял да се издигне до пълководец на червеноармейска дивизия в Украйна и Молдова по време на Руската революция с помощта на своята ловкост, военни умения и шанс. Меко казано, той е много спорна персона: " Трудно е да се кажи дали той е роден нарушител, политически престъпник или бранител на потиснатите ", написа историкът Едуард Бурда.
 Григорий Котовски Григорий Котовски
Във всеки случай скоро след края на Гражданската война Котовски е убит от личния си адютант. Тъй като командирът е доста известен измежду народа, управляващите вземат решение да го балсамират и даже викат на помощ същия човек, балсамирал Ленин - анатомът Владимир Воробьов. След сполучливата балсамация слагат Котовски в пантеон в Подолск (днешна Украйна, покрай Одеса). Естествено, той не е толкоз огромен, колкото този на Ленин.
За разлика от Ленин Котовски е заставен да напусне мястото на безконечния си покой. През 1941 година, когато германците нахлуват в Украйна, те изкарват тялото на червеноармейския пълководец от мавзолея и го изхвърлят. Днес останките на Котовски (открити след войната) са заровени в елементарен гроб, а мавзолеят му пустее.
Йосиф Сталин (1878-1953): пропъден от Мавзолея
През целия си живот като водач на Съюз на съветските социалистически републики Сталин се счита за всесилен - четвъртата частица в хубавичко верига от комунистически водачи: Маркс-Енгелс-Ленин-Сталин. Нищо чудно, че след гибелта му той следва стъпките на Ленин и е съхранен в Мавзолей. След гибелта на Сталин на 5 март 1953 година управляващите вземат решение това да бъде сторено.

Експертите, които се грижат за тялото на Ленин, си правят работата добре - и до 1961 година двамата комунистически водачи са съседи в Мавзолея. Въпреки това мумията на Сталин е принудена да се реалокира - заради антисталинистката акция по време на ръководството на Никита Хрушчов. " Начинът, по който Сталин съобщи наследството на Ленин, злоупотребата с власт, всеобщите репресии против честните руски жители... вършат съхраняването на ковчега с тялото му в Мавзолея на Ленин недопустимо ", гласи формалното решение.
Така че Сталин е изкаран от Мавзолея и е заровен край стените на Кремъл, където почива и до през днешния ден. Ученият Вадим Милов, който е работил в Мавзолея, допуска, че балсамираното тяло може би към момента е в добра форма. " Съветските учени са желали да запазят освен тялото, само че и външния му тип, с цел да може покойникът да наподобява като че ли спи. Ако гробът на Сталин е задоволително изсъхнал, тялото му евентуално е добре непокътнато ", споделя Милов. Това обаче не може да се ревизира: някогашният водач лежи два метра подземен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР