Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което

...
Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Ще отговорим на Лондон, но ако ни даде проба от веществото

Русия упорства да получи достъп до химичното вещество, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, преди да даде желаните от Лондон пояснения, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров.

Вчера английският министър-председател Тереза Мей разгласи, че Скрипал и щерка му са били изложени на нервнопаралитичния сътрудник „ Новичок” , създаван в Русия, тъй че по всяка възможност Москва е забъркана в офанзивата.

Мей сложи на Русия до през днешния ден в среднощ да даде пояснение за отравянето на Скрипал и предизвести, че при неявяване на такова пояснение ще бъдат взети ответни ограничения.

В същото време обаче Лавров изиска 10 дни за отговор, и то единствено в случай че Англия даде достъп до изолираното отровно вещество.

„ Поискахме с публична нота достъп до това вещество в сходство с Конвенцията за възбрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от следствието, защото една от жертвите е съветската гражданка Юлия Скрипал “, сподели на конференция Лавров, представен от Франс прес и ТАСС.

Русия е почтена и е подготвена да спомага на английските управляващи в следствието на отравянето, в случай че Англия извърши интернационалните си отговорности по Конвенцията за възбрана на химическите оръжия”, означи съветският външен министър.

По думите на Лавров обаче настояването на Москва за достъп до химическото вещество е било отхвърлено, което съгласно него е нарушаване на конвенцията, съобщи АП.

За Лондон ще е по-добре да съблюдава интернационалните си отговорности „ преди да слага ултиматуми “, сподели още Лавров.

Тереза Мей пък свика съвещание на Съвета за национална сигурност, с цел да се прегледа отговора на Русия на поставения ултиматум. Заседанието ще се организира на следващия ден.

Същевременно съветското Министерство на външните работи извика английския дипломат в Москва Лори Бристоу поради случая „ Скрипал “.

Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи, че е мощно обезпокоена от отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Генералният шеф на ОЗХО Ахмет Юзюмджу заяви, че през вчерашния ден е разговарял по телефона с английския външен министър Борис Джонсън, с цел да се осведоми за резултатите от следствието на този стадий.

„ Изключително обезпокоително е, че към момента се употребяват химически субстанции за пострадване на хора. Извършителите би трябвало да понесат отговорност за дейностите си “, съобщи той.

Миналата година Русия увери, че е унищожила всичките си химически оръжия. Общо 192 страни са подписали Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, която влезе в действие през 1997 година

Над 96% от запасите химически субстанции в света са унищожени под надзора на ОЗХО, показва Агенция Франс Прес.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР