Русия насъбра един куп негативи в отношенията си със Запада

...
Русия насъбра един куп негативи в отношенията си със Запада
Коментари Харесай

Ген. Чавдар Червенков: Русия и САЩ могат да се унищожат взаимно и то по няколко пъти

Русия насъбра един куп негативи в връзките си със Запада след 2014 г. - всичко стартира с Крим. Мисля, че Путин бе по-заинтересован от срещата с Тръмп в Хелзинки, тъй като Съединените щати са от позиция на силата при всички положения. Иначе с нуклеарните оръжия, с които разполагат, двете страни обезпечено могат да се унищожат взаимно, даже по няколко пъти. Това мнение изрази в "Денят онлайн " военачалник Чавдар Червенков, някогашен началник на Военното разузнаване и някогашен вътрешен министър.

"Решението за срещата Тръмп - Путин в Хелзинки беше вярно. Ние не знаем, а и тези, които стачкуват в Щатите не знаят какво се е говорило по време на срещата на четири очи. Разбрахме някои неща по време на конференция ", уточни военачалник Червенков.

"Около тази среща, подготовката и провеждането, и това, което е известно, в оценката за държанието на президентите се появиха какви ли не разбори, едни психолози започнаха да се упражняват - кой се почесал по носа, тъкмо къде и в кой миг, кой се хванал за ухото, намигнал ли е Тръмп или не. Някои хора дано се упражняват - това си е тяхна работа ", бе оценката на генерала за някои повърхностни реакции на срещата на върха.

"От Крим стартира всичко - от този момент е летоброенето на утежняване на връзките и новата Студена война, от този момент влязохме в тази терминология. Въпросът за Крим виси. Няколко дни преди срещата в Хелзинки, може би като подготовка, по някакъв мотив президентът Путин сподели, че за тях въпросът с Крим е решен, Крим е съветски и точка. Точка! И по-късно, в случай че ви е направило усещане, този въпрос може да е бил обсъждан, само че не беше коментиран обществено ", проучва военачалник Червенков.

Според него и другият доста внимателен въпрос - за икономическите наказания на Запада против Русия, също е бил внимателно подминат в обществените изяви на Тръмп и Путин след срещата в Хелзинки.

"Въпреки, че има разнообразни оценки по какъв начин глобите не били оказали кой знае какво въздействие - те оказват въздействие, това е една изолираност. Този въпрос също не беше коментиран или не беше упоменат обществено ", напомни ген. Червенков.

Той допусна, че Владимир Путин се стреми тъкмо по тези две точки да реализира прогрес и проясняване посредством сделка с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

"Ако Путин получи самопризнание от Тръмп, тогава той по-лесно ще се разбере със страните от Западна Европа. Може би избрани сили и кръгове, които не желаят разведряване в връзките с Русия, са нервирани тъкмо от тази вероятност ", допусна военачалник Червенков.

"Като професионално деформиран човек бих споделил, че целият проблем в връзките Русия - Западна Европа, стартира с това, че Путин опита да върне остарялото великолепие на Русия и да я върне в лагера на великите сили ", показа разузнавачът.

Той призна, че в държанието на Доналд Тръмп има неща, които още не може да разгадае. И загатна, че американският президент също е дошъл в Хелзинки със скрити козове в ръкава, посредством които да контракти избрани неща в своя изгода.

"Не одобрявам обвиняванията (срещу Тръмп в САЩ) по какъв начин сякаш Путин изглеждал по-добре на конференцията, той почнал пръв, трасирал въпросите, приказвал решително. Докато президентът Тръмп се намесваше понякога, кимаше, потвърждаваше. Но този човек още откогато е влезнал в Белия дом ни изненадва със своите ходове и мисля, че той отиде на тази среща тъй като също има нещо в ръкава ", сподели военачалник Червенков.

По неговата преценка Тръмп може да е изискал избрани стъпки на Русия за войната и рецесията в Сирия в полза на трета страна - Израел.

"Единият въпрос явно е Сирия, и то не Сирия, а Израел. Триъгълникът Сирия - Иран - Израел; Русия; Турция. Сигурно на Израел и на премиера Нетаняху му е пристигнало дотук от това напрежение, на тях също им би трябвало глътка въздух ", стимулира се ген. Червенков.

"Последните дни преди срещата в Хелзинки имаше посещаване на Нетаняху в Москва. Чува се, че той няколко пъти е ходил в Москва, една совалка Тел Авив - Москва. Очевидно той е изискал поддръжка, има някакви сделки, диалози ", напомни генералът.

Според него единият значим въпрос за разискване е Сирия и извеждането на Иран оттова, както и гарантирането на сигурността на Израел. "Мисля, че тук има нещо, този въпрос е обсъждан и се търси някакво решение. Очакваме развиване по въпроса връзките Иран - Русия при тази обстановка, или какво ще се предложи на Иран, с цел да одобри тази оферта ", обясни вероятните скрити маневри генералът.

"Това, което ще получи Путин индиректно, е че тези страни (САЩ, Израел, Западна Европа) ще признаят Асад и ще го оставят отпред на страната още известно време, не знам какъв брой - може би година-две, с цел да се сътвори конюнктура за образуване на едни в действителност по-демократични избори и хората да кажат на тях кого желаят да изберат.

Но по този начин в обозримо бъдеще Асад остава, което пък подсигурява спокойствието на Русия във връзка с нейните бази в Сирия ", заключи военачалник Червенков.

Той обаче бе безапелационен, че двете суперсили и светът са доста надалеч от съответни стъпки за понижаване на стратегическите оръжия, въпрос, който бе коментиран след срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки.

"О, доста надалеч сме от този стадий. Някаква сделка да стартираме да приказваме по въпроса - да, несъмнено. Защото и двете страни са разтревожени, повече Тръмп, защото явно Русия е направила някакви забавни крачки напред в създаването на средства-носители, за които самият Путин се похвали преди няколко месеца ", акцентира ген. Червенков. "Навремето, преди 10 ноември 1989 година, това се наричаше "нов кръг в конкуренцията във въоръжаването ". Надпреварата продължава на по-високо софтуерно равнище, заплахата става по-голяма и за двете страни, а средствата за противопоставяне към момента може би ги няма ", продължи генералът.

"Взаимното заличаване си е обезпечено и в този момент, както и преди време - двете страни взаимно могат да се унищожат, дори по няколко пъти. Това нуклеарно оръжие като количество съществува, носителите също, те непрестанно се усъвършенстват ", обясни ген. Червенков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР