Русия нанесе масирани ракетни удари на територията на цяла Украйна.

...
Русия нанесе масирани ракетни удари на територията на цяла Украйна.
Коментари Харесай

Серия от руски атаки в Киев и още 8 области на Украйна

Русия нанесе масирани ракетни удари на територията на цяла Украйна. При днешните набези, които са най-мащабните и най-обширните от началото на войната, са починали минимум 11 души, а 64 са ранени. Удари са нанесени по цивилни цели и основна инфраструктура, както в столицата Киев, по този начин и в други региони на Украйна, които са надалеч от актуалните бойни дейности. Поразени са 11 стратегически обекта в 8 области.

Русия е изстреляла 75 ракети, от тях 41 са свалени от украинската противовъздушна защита. 

Най-малко 2 детонации раздрусаха Киев след 8 часа сутринта. Кметът на Киев Виталий Кличко посочи, че ракетите са блъснали жизненоважна инфраструктура. Поразен и е известен пешеходен мост, както и детска площадка. Руските удари накараха жителите на Киев да се приберат в бомбоубежища за първи път от месеци насам. 

Метрото в града спря придвижването на влаковете и още веднъж даде станциите като места за леговище. Някои деца пееха националния химн, с цел да преодолеят страха си.
Това беше огромен терористичен акт на съветските варвари в столицата и районните центрове на Украйна. В Киев сутринта и денем бяха изумени няколко региона в центъра на града. Безумният агресор удари и няколко обекта от сериозната инфраструктура на столицата.
Виталий Кличко, кмет на Киев

Въздушната паника в Киев, оповестена поради съветския ракетен обстрел, беше повече от 5 часа и половина и е най-продължителната от началото на войната на 24 февруари.

Според украинския външен министър Дмитро Кулеба, ударите по украински градове са обезверен опит на Москва да промени хода на войната след серията неуспехи, като употребява ракетен тероризъм в опит да промени ритъма на войната в своя полза 

Сирени за въздушна паника се чуха в съвсем всички украински райони. Съобщава се за офанзиви срещу 30 обитаеми места, измежду които Днепър, Запорожие, Николаев, Лвов и Житомир. 

" Ударите, които поразиха центъра на Киев, както няколко други украински градове, демонстрират, че Русия се пробва " да ни изтрие от лицето на Земята ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.
Утрото е тежко. Имаме работа с терористи. Десетки ракети, ирански бойни дронове " Шахид ". Те имат две цели. Енергийните уреди в цялата страна.  Те се стремят към суматоха и хаос; желаят да унищожат енергийната ни система. Втората цел са хората. Те съзнателно са избрали такова време, такива цели, с цел да причинят допустимо най-вече вреди.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Руското министерство на защитата удостовери, че е поразило " всички набелязани цели " при днешната масираната ракетна офанзива по украинска военна, информационна и енергийна инфраструктура 

Молдова съобщи, че съветските ракети, поразили Украйна тази заран, са пресекли въздушното пространство на Молдова. 

Френският президент Еманюел Макрон удостовери цялостната си поддръжка за Украйна в диалог с сътрудника си Володимир Зеленски и изрази уговорката на страната му да усили помощта, в това число военно съоръжение. 

От своя страна Китай прикани за усмиряване на обстановката. Говорител на външното министерство в Пекин изрази вяра за скорошна деескалация на спора.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР