Русия нанесе два ракетни удара и повреди стратегически мост в

...
Русия нанесе два ракетни удара и повреди стратегически мост в
Коментари Харесай

Русия е повредила ключов мост край Одеса

Русия нанесе два ракетни удара и повреди стратегически мост в Одеска област в Украйна, оповестиха Украинските държавни железници и локалните управляващи в сряда. Това можело да повлияе на украинските проекти за разширение на износа през дунавските пристанища, предава Ройтерс.

Мостът свързва територията на Украйна с част от Одеска област в региона на устието на река Дунав. Той минава над устието на Днестър и е част от единствения напълно следен от Украйна железопътен маршрут до украинските пристанища на Дунав, който Киев счита за основен за износа в обстановка, когато черноморските пристанища са блокирани.

Украйна, главен аграрни производител, изнасяше множеството от стоките си през морски пристанища, само че след нахлуването на Русия през февруари беше принудена да ги изнася с трен през западната си граница или през дребните си пристанища на река Дунав.

Първата офанзива беше във вторник вечерта и вследствие на удар на ракета мостът над устието беше развален, само че съгласно локалните управляващи е можело бързо да бъде възобновен. Вторият удар е осъществен в сряда сутринта и към момента не се оповестява за положението на моста. Украинските държавни железници отхвърлиха коментар.

" Железопътният клон, несъмнено, пострада. Ефектът е минус 150 или повече вагона/контейнера с метал и зърно дневно ", сподели пред Ройтерс Роман Русаков, представител на украинското Министерство на земеделието.

Той сподели, че делът на зърнените товари в общите доставки към Измаил не е толкоз висок и " няма да има основни промени ".

Данните от железниците демонстрират, че към средата на април към 1000 вагона с разнообразни товари, в това число 238 вагона със зърно, са пристиганли на гара Измаил, главното дунавско пристанище на Украйна.

Украински чиновници декларират, че страната се стреми да усили експортния потенциал на речните пристанища на Дунав, които разрешават превозването на зърно през Дунав до румънските черноморски пристанища.

Румънското черноморско пристанище Констанца тази седмица заяви, че Украйна е изпратила към 80 000 тона зърно в пристанището до момента, като се чака да дойдат още.

Пристанището, което има потенциал за предпазване от към 2 милиона тона, обработи експорт от към 24 милиона тона предходната година.
 Русия блокира износа на зърно от черноморските пристанища
Русия блокира износа на зърно от черноморските пристанища

От 100 до 300 кораба са блокирани

Украинските търговци споделят, че при липса на пряк железопътен маршрут доставките на зърно могат да се правят по към този момент интензивно употребяваните автомобилни направления. Зърното може да се доставя и от север по към този момент съществуващия маршрут през Молдова.

Същерствува още един железопътен маршрут до Измаил, минаващ през територията на отделилия се от Молдова район на Приднестровието, само че при започване на март беше взривен основен мост от този маршрут.
 Конфликтът в Украйна заплашва реколтата
Конфликтът в Украйна заплашва реколтата

Има дефицит и на семена и торове

Украйна упрекна Москва във вторник, че се пробва да въвлече Приднестровието във войната, откакто управляващите в подкрепяния от Москва район обявиха, че са били обект на поредност от офанзиви.

От 25 април в непризнатото Приднестровие се. Президентът на Молдова свика съвещание на Съвета за сигурност на страната, приднестровските управляващи оповестиха някои терористични офанзиви. Украйна назовава това, което се случва в Приднестровието, провокация.

В същото време ескалацията в Приднестровието съответства с изказването на заместник-командващия на Централния боен окръг на Русия военачалник Рустам Минекаев, който на 22 април разгласи, че Русия е влезнала във " втората фаза на специфична интервенция ", чиято цел е освен да се откри цялостен надзор над Донбас, само че и да се превземе цялата южна част на Украйна. " Товаще даде излаз към Приднестровието, където също има обстоятелства за угнетяване на рускоезичното население ", сподели съветският военачалник. Нито Кремъл, нито съветското Министерство на защитата разясниха изказването му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР